Mangalda Alabalık

Mangalda Alabalık

9583
0
PAYLAŞ

Mangal bir çok balık pişirme yönteminden biridir. Yaz günlerimizin vazgeçilmezlerinden olan mangal, balıkta genellikle tercih edilmemesine rağmen usta ellerde eşsiz lezzetler sunar.

Özellikle balık, mangalda pek tercih edilmez. Bunun asıl nedeni pişme esnasında ortaya çıkan kokunun çevreye rahatsızlık vereceği kaygısıdır. Şehirlerde yaşayanlar için balkonda yapılacak bir mangal tüm komşuları rahatsız edecektir.

Alabalık uygun ortam bulunduğunda denenmesi  gereken, mangalda oldukça lezzetli bir balıktır. Mangalda alabalık yaparken iki şekilde pişirebilirsiniz. Birincisi ızgara kullanmak ikincisi ise direk köz üzerinde pişirmek. Alabalık eğer köze temas ederse balık daha lezzetli olacaktır. Eti daha iyi pişerken derisi yanacaktır. Izgara ve mangalda yapılan balıklarda genellikle derisini yemeyeceğimiz için bu sorun olmayacaktır. 

Eğer mangalda alabalık yaparken ızgara kullanırsanız közün yerine, yukarı doğru yükselen ısıyı kullanmış olursunuz ki bu da beraberinde getirdiği is ve kokusunun da balığa geçmesine neden olacaktır.

 Mangalda alabalık yaparken, diğer mangal yada ızgara türlerinde de olduğu gibi köze çok dikkat edilmelidir. İster odun yakın ister mangal kömürü, iyi derecede yanıp köze dönmeden balığı mangala atmayın. Bu durum hem balığın is kokmasına ve lezzetsiz olmasına hemde sağlığınızı olumsuz etkilemesine neden olur.

Gelelim alabalığımızı mangal için nasıl hazırlayacağımıza. Alabalığımızın doğal olması tercih edilirken, doğal bulunamaması durumunda, iyi hazırlanmış çiftlik alabalığı da bize istediğimiz tadı verecektir. Balıklar çok küçük olmamalıdır.Balığın 300-350 gr olanları mangal için idealdir. Alabalığı mangal için hazırlarken karın kısmından değil, sırt kısmından boydan boya kesmeliyiz. Bu hem kolay temizlenmesini, kolay pişmesini sağlayacak hem da daha hoş bir görüntü sunacaktır.

Alabalığın iç kısmına pul biber, tuz, defne yaprağı, ince dilimlenmiş limon ve maydanoz koyarak deri kısmı ateşe gelecek şekilde mangala yerleştirelim.

Burada kullandığımız malzemelerin bir çoğu pişme esnasında ya yanacaktır yada balıktan düşecektir. Bu sizi kaygılandırmasın çünkü bu sürede ihtiyacımız olan aroma ve tatlar alabalığımıza geçmiş olacaktır.

Alabalığımızı mangala yerleştirirken az öncede söylediğim gibi mutlaka önce deri olan kısmı alta gelecek şekilde yerleştirelim. Aksi takdirde balığın üzerine eklediğimiz baharatlar daha etki etmeden dökülecektir.

Bir diğer husus çiğ balığın eti yapışacak ve dağılacaktır. Deri kısmından balık pişerken iç kısmı da biraz kuruyarak pişmeye elverişli hale gelecektir.

Alabalık mangal yapılırken deri kısmı bir miktar yanmış olabilir bu etin yandığı anlamına gelmez. İç kısmı da kızardığında mangalda alabalık servise hazır demektir.

Mangalda alabalık yapmayı denerseniz yanında közleyeceğiniz biber, domates, patlıcanı da unutmayınız. Yanında güzel bir çoban salata da mangalda alabalığınızın tamamlayıcısı olacaktır. Bu esnada közün üzerinde pişen çay sizin tercihinize kalmış.

Afiyet olsun

BİR CEVAP BIRAK