Kefal Avı Nasıl Yapılır?

Kefal Avı Nasıl Yapılır?

12426
0
PAYLAŞ
kefal sarma

Kefal balığı yaklaşık 70-80 türden oluşan mugilidae familyasından geniş bir aileye sahiptir. Kefal balığı kıyıya yakın yaşaması nedeniyle avlanması kolaydır. Birçok amatör balıkçının birinci hedefi konumundaki balık sürüler halinde gezer ve denize atılacak bir parça ekmeğin etrafında yığılmalar oluşturur.

Kefalin sırt kısmını büyük gümüş rengi sert pullar kaplar. Karın bölgesine doğru rengi beyaza dönüşür. Kefalin bazı bölgelerinde ton ton yeşil ve mavinin tonları hakimdir. Kefal balığının kafasından başlayıp kuyruğuna doğru 6-8 arası koyu gri şeritler uzanmaktadır. Pulları serttir ve temizleme esnasında dikkat edilmezse etrafa bolca saçılır. Kıyıdan avlayabileceğiniz kefallerin büyüklükleri 4-5 kiloya kadar ulaşabilir. Genellikler yosun ve alg benzeri şeylerle beslenirler. Kefali yakalamak için kullanacağınız bir numaralı yem ekmektir. İçi temizdir ama lezzeti görecelidir.

Büyüme evresi uzun sürer ve avlanacak büyüklüğe geç ulaşır. Ömrü bir çok balığa göre daha uzundur.Kefal beslenme konusunda alna seçiminde pek seçici değildir.Özellikle büyükşehir kıyılarında kirli sularda da gezinmesi, bazı bölgelerde bu balığa karşı temiz olmadığı yönünde bir algı oluşturmuştur.

Kefal balığının avlanma limitleri hakkında bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Kefal Balığının Avlanması

Kefal balığının bir numaralı yeminin ekmek olduğunu söylemiştik. Kıyıya oldukça yaklaşan kefal balığını yakalamak oldukça kolaydır. Bunu söylerken tek koşulumuz kıyıda kefal olmasıdır. Malumunuz, olmayan balığı yakalamak mümkün değildir.

Kefal balığını yakalamak için en etkili yöntem kıbrıs sarması olarak bildiğimiz tek misina üzerine 10-12 adet iğnenin bağlandığı takımdır. (yasal olarak 6’dan fazla iğne bir takımda kullanılamaz)

Kıbrıs sarmasını yapmak için 60-70 cm, 0,20 mm çok sert olmayan bir misina kullanabiliriz. Hazır takımlarda genellikle büyük ve kalın iğneler kullanılıyor. Eğer takımı kendiniz hazırlayacaksanız 7-8-9 numara çapraz iğne kullanabilirsiniz. İğneler bedenin üzerine 1-1,5’er cm arayla bağlanır. İğnenin büyüklüğü ve şekli konusunda deneyimlere dayalı farklı öneriler vardır. Misinanın uç tarafına mantarımızı bağlıyoruz.

Kıbrıs sarması konusunda tek doğru yoktur. Balık ve avlaklar çeşitlilik gösterdikçe takımlarda da değişiklikler görülür.

Kefal avı için kıbrıs sarması kullanım şekline göre ikiye ayrılabilir bunlar kıbrıs dip sarması ve kıbrıs yüzey sarmasıdır.

Dip Kıbrıs sarması


kerfal dip sarmasi

Kıbrıs dip sarması yukarıda ki şekildede görüldüğü gibi denizin dibine iner ve takmış olduğunuz iskandil kurşun ve mantar sayesinde ekmeğin yukarı doğru durmasını sağlar. İskandil kurşun tabanda kalır ayarladığınız misina boşluğu kadar yem denizin içinde yukarı yükselir. Denizin tabanında gezinen kefal dışındaki balıkları da yakalama ihtimali, bu takımı tercih unsuru haline getirmektedir.

Ekmek çok çabuk dağıldığından eğer dip sarması kullanıyorsanız çok uzun süre oltayı suda tutmamanız gerekir. Sık sık yem kontrolü yapmakta fayda vardır.

Yüzey Kıbrıs sarması

Kıbrıs sarmasının yüzeyde kullanılan şekli olan bu takımın en güzel yanı, balıkla takımın mücadelesinin gözleriniz önünde cereyan ediyor olmasıdır. Kurşunun kullanılmadığı kıbrıs sarması olan bu yöntemde yem suyun yüzeyinde olacaktır.

Kefaller sürü halinde gezdiğinden yemi farkettiklerinde suyun yüzeyinde patırtılar kopacaktır. Bu noktada sizin dikkatinizden kaçmamsı gereken balığın iğneye takıldığı andır. Çoğu zaman sürünün yarattığı küçük dalgalanmalarla, yakalanan balığın çırpınışlarını ayırt etmek zor olacaktır.

Ekmeğin üzerine takımın sarılması ayrı bir özen ister. Kıyıdan ileri attığınız olta hem dalgalar tarafından kıyıya sürüklenir, hem de suyun etkisiyle dağılmaya başlar. Hele bir de balık saldırdı ise kefali yakalamak için çok az bir zamanınız olacak demektir.

Kefal avlamaya ilk defa başlayacak olanların bilmesi gereken bir konu da her attığınız oltadan balık çıkmayacağıdır. Özellikle kefalin kurnaz bir balık olduğunu düşünürsek.. Oltaya 10-12 adet iğne takarsınız denizin içine attığınız yeme sürü halinde kefaller saldırır, çoğu zaman ya bir tane alırsınız yada kenara oltayı boş çekersiniz.

Sonuç olarak kefal avıda bir çok yöntem, iğne, yem ve takım kullanılır. Biz burada özellikle ava yeni başlayacaklara az da olsa katkısı olacağını düşündüğümüz bilgiler paylaşmak istedik. Konu olarakta en yaygın kullanılan kıbrıs sarmasını seçtik. Deneyenlere rastgelsin..

BİR CEVAP BIRAK