Kolyoz Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Kolyoz Balığı Avı Nasıl Yapılır?

9867
0
PAYLAŞ

Kolyoz balığı, Scombriade familyasındandır ve uskumruya çok benzer. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’in başlangıç kısımlarına kadar olan bölgelerde sürüler halinde görülür. Kolyoz balığı Marmara balığı sayılabilir.

Boyları 20-25 cm’i bulan kolyoz balığı uskumrudan biraz daha tombul olup, sırt kısmında yeşilimsi lekeler bulunur. Bu lekeler gövde boyunca çizgisel bir formatta ilerler.

Çok çevik ve seri olan bu balık uskumruya nazaran daha lezzetli olsa da bir çok deniz balığına göre tadı oldukça yavandır. Eğer illaki kolyoz yemek istiyorsanız buğulamasını deneyebilirsiniz. Pilakisi de fena olmaz.kolyoz

Ticari avlanma yöntemlerini bir kenara bırakırsak en iyi avlanma gece yapılabilir. Hazırlayacağınız kolyoz çaparisiyle gece yapacağınız kolyoz avı eğer mevsimindeyseniz oldukça verimli geçer.

Bu balıklar denizin derinliklerinden yüzeyine doğru sürüler halinde hareket edere. Bazen deniz yüzeyine doğru yükselirken, bazen de diplere doğru inerler. Onların bu hareketini sadece karşılaşacakları yemler bozar. Eğer denizin bir seviyesinde yem bulurlarsa o bölgede biraz oyalanır, daha sonra hareketlerine devam ederler. Bu da bize avlanmalarında kolaylık sağlar.

Balıkların bu hareketleri bizim oltayı ne kadar derine salacağımızı belirler. Kolyozu kaç kulaçta aldınız ise oltayı her defasında o derinliğe atmanız gerekir.

Oltamızı denize saldıktan sonra dipten yukarı doğru kısa çek bırak hareketleriyle deniz taranarak balığın bulunduğu derinlik tespit edilir. Kolyoz balığı oltaya takıldığında genellikle yukarı doğru yüzer ve oltada boşluk yaratır. Bu durumda oltayı çekip bırakma hareketini sonlandırmamız gerekir. Bunun nedeni balığın iğneden kurtulmasını engellemek ve diğer balıklarında oltaya takılmasına imken yaratmaktır. Çapariye genellikle birden fazla balık takılacağı için oldukça keyifli avlar sunar.kolyoz

İşin püf noktalarından biride bir balık alıp hemen oltayı çekmemektir. Özellikle istavrit, uskumru ve kolyoz avında diğer iğnelerinde dolması için zaman tanımak gerekir.

Kolyoz balıkları çoğu zaman uskumrularla karışık yüzerler, her iki balık türü de oldukça hareketlidir. Oltaya takıldıklarında çok fazla çırpındıkları için, oltayı kullanılmaz hale gelene kadar dolaştırabilirler. Bu nedenle, yanınızda yedek takım götürmenizde fayda vardır.

BİR CEVAP BIRAK