Balık Yemleri

Balık Yemleri

20138
0
PAYLAŞ

Bu yazıda, İzmir’de kullanılan başlıca balık yemleri konusunda işinize yarayacağını düşündüğüm bilgiler paylaşacağım. Bu yemlerin ne şekilde kullanıldığı ve hangi balıklara yönelik kullanılabileceğinden bahsetmeye çalışacağım. Burada yer alan bilgiler derleme olup; daha önce deneyip başarılı sonuç alınmış yemleri bulacaksınız.

Balık avladığınız bölgeye göre kullanacağınız yemler de farklılık gösterecektir. Hedef balık, sizin kullanacağınız yemi belirler. Avlamak istediğiniz balık yemin türünü belirleyeceği gibi aynı zamanda büyüklüğünü de belirler.

Farklı bölgeler olsa da aynı tür balıklara aynı yeni kullanabilirsiniz. Tatlı su balıklarında kullanılan yemlerden başka bir yazımızda bahsetmiştik. Dilerseniz o yazımızdan gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca sahte yemler konusunu da daha sonra işleyeceğim.

Şimdi gelelim bu büyük balıkları yakalayan amatör balıkçıların sırrına. Tabi ki kullandıkları yem. Balığı cezbedip yakalanmasını sağlayan yemdir. Kıyıya çekme işi sonraki aşamadır. Öyle ise önce kancayı balığa saplayalım. Bu da yem sayesinde olacaktır. En fazla kullanılan yemler nelerdir? Oltaya nasıl takılır?

Başta İzmir olmak üzere bölgemizde yaygın olarak kullanılan yemler ve iğneye takılış şekilleri:

Mamun:

Kabuklu bir deniz canlısı olan mamun, bir tür karidestir. Genellikle büyük balıkları yakalamak amacıyla tercih edilirler. Canlı olarak kullanmak  yemin cazibesini artırır.

Dışı karideste olduğu gibi  bir kabukla  kaplı olan mamun, nemli bir ortam sağlanırsa, canlı olarak uzun süre dayanır.

Bu nedenle bir kap içerisine bir miktar talaş koyarak nemlendirdikten sonra mamunları koyarsanız canlı olarak bu yemi gün boyu kullanabilirsiniz.

Mamunu iğneye kuyruk kısmından takarak baş bölgesine doğru ilerledikten sonra iğnenin ucunu biraz çıkararak kullanmak uygun olacaktır. Kuyruk kısmından yem ipiyle (bait elastik) sabitlemek yemin dayanıklılığını artıracaktır. Böylece uzak mesafe atışlarında da yem zarar görmeden kullanılacaktır.

Mamun ile her mevsim av yapabilirsiniz. Başlıca kullanıldığı balıklar ise çupra, karagöz, mercan, sargoz ve levrektir. Eğer şanslı bir gününüzdeyseniz iri kıyım bir granyöz dahi almanız mümkündür.

Madya:

Denizlerin taşlık bölgelerinde bulabileceğiniz bu kabuklu deniz canlısı balıkları oldukça cezbeder. Özellikle çupra avlarında başarılı sonuçlar alırsınız.

Kabuğu oldukça sert olduğu için etini çıkarmak biraz zordur. Bu nedenle yanınızda küçük bir çekiç bulundurmak işinizi kolaylaştıracaktır.

İçerisinden çıkan etli kısmı tırnak şeklinde olan siyah kısımdan bıçak yardımıyla kesip ayırıyoruz. Sert bir ete sahip olduğundan iğnede uzun süre dayanacaktır. İstenirse ayrıca yem ipiyle sarılarak dayanıklılığı artırılabilir.

Kullanacağınız iğnenin büyüklüğüne göre birden fazla madya da takabilirsiniz.

Sülünez:

İzmir’de oldukça sık kullanılan bir balık yemidir. Olta iğnesine farklı şekillerde takılabilir. Ben daha çok yem şişi kullanarak takıyorum.

 Ortalama 10 cm boyunda olan sülünezler bir çeşit deniz kabuklusudur. Kullanımı oldukça pratik olması ve bir çok balık türüne hitap etmesi bakımından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Her bir sülünez bir kullanımlık boyutta olmakla birlikte bazı ebatları bölünerek yada ikinci bir yem takılarak kullanılabilir. Bu durum biraz da kullanılan iğnenin büyüklüğü ve avlanacak balığın boyutuna göre değişir.Sığ ve kumluk denizlerde bulunan bu yemi uzun süre canlı olarak muhafaza edebilirsiniz. Midye gibi sert bir kabuk içerisinde olan bu yem önceden kabuğundan çıkarılıp kurutularak da kullanılabilir ama av verimi düşer. Özellikle çupra, mırmır, minekop gibi balıkları için iyi bir yem seçeneğidir.

Yengeç:

İğneye canlı olarak takılan küçük yengeçler hareket ederek balıkların dikkatini çeker, böylece çok iri balıkları yakalama imkanı bulursunuz. Bu yemi iğneye takarken iki ayağının arasından paralel bir şekilde takarak hem canlı kalmasını sağlarsınız, hem de iğneden düşmesinin önlersiniz.

Bir başka kullanım şekli ise iğneyi yengecin altına yerleştirip, yem ipiyle sararak yengece hiç zarar vermeden kullanmaktır. Bu şekilde kullanıldığında yengeç suyun tabanında hareket ederken iğne altında kalacak ve balıkların dikkatini çekmeyecektir.

Sardalya:

Ekonomik değeri düşük bir balık olan sardalya yem olarak oldukça iyi iş görür. Taze olarak kullanılabildiği gibi tuzlayarak daha dayanıklı hale getirilip de  kullanılabilir.

Sardalyayı yem olarak, bütün halde veya iri olanları bölerek kullanabilirsiniz. Olta  iğnenizin büyüklüğüne göre hazırlayıp kullanacağınız sardalya, balıkları cezbetmede oldukça etkili bir yemdir. Çupra, mercan gibi bir çok dip balığı bu yeme tav olur. 

Sardalyayı iğneye takarken yem ipi ve yem şişi kullanabileceğiniz gibi fotoğrafta da görüldüğü şekilde iğne ve misina yardımıyla da sabitleyebilirsiniz. Yem büyük olduğu için hedef balık da ona göre olacaktır.

Karides:

Bu yem uzun yıllar Antalya’da tekne avlarında kullandığım ve iyi sonuçlar aldığım bir yemdir. Genellikle tekne avlarında kullanıldığında daha iyi sonuçlar alırsınız. İğnede uzun süre durmaz ve çabuk kaybolur. Yapısı gereği küçük balıklar tarafından çabuk tüketilir.

Karides özellikle mercan için iyi bir yem olsa da başka bir çok balık için de kullanmak mümkündür. Dayanıklılığını artırmak için biraz tuzlayarak bir gazete kağıdı arasında suyunu çektirdiğinizde verimli bir yem haline gelir. Daha çok iri olmayan balıklar için uygundur. İğnede uzun süre dayanmaz. 

Daha detaylı bilgi için, önceden bu konuda yaptığımız yazılara sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sübye:

Bu yemi çupra, sargoz ve granyoz avlamak için kullanabilirsiniz. Sübyeden önce parmak şeklinde ince şeritler çıkarıp yem şişine takıyoruz. Daha sonra yem ipiyle sararak daha dayanıklı hale getiriyoruz. Yem şişi vasıtasıyla iğnemize aktarıyoruz ve iğnenin ucunu yemden çıkardıktan sonra kullanılır hale getiriyoruz. Kalamar kullanımı da aynıdır.

Bu tür yemlerde yem ipi kullanmadığınız takdirde çok kısa sürede küçük balıklar tarafında yeminiz dağılacak ve av veriminiz düşecektir.

Boru Kurdu:

Bir çok balık için iyi bir yem türüdür. İnce uzun bir yapıya sahiptir ve boru şeklinde bir yuvada yaşar. Bu yuvasından koparmadan çıkardığınız boru kurdunu kafadan kuyruğa doğru yem şişine geçirdikten sonra yem ipiyle sararak iğneye takmalısınız. Aksi takdirde uzun süre iğnede tutamazsınız.

Canlı balık:

Canlı balıklar daha çok yüzey avlarına uygundur. Bir çok farklı balığın küçük boyutta olanını canlı yem olarak kullanabilirsiniz. İğneye takarken sırt ve kuyruk kısmından iğneyi taktığınızda ölmeden uzun süre dayanacaktır.

Bunların dışında solucan, balıketi parçaları, midye tavuk eti gibi yemler de farklı durumlarda işinizi görebilir.

Bu yazımızda başta İzmir ve çevresinde olmak üzere en yaygın kullanılan yemleri sizler için derledik. Daha bir çok farklı yem ve aynı yemlerin farklı kullanım şekilleri bulunmaktadır.

Özellikle balık avına yeni başlayanlar için yardımcı olacağını düşündüğümüz bu yazımız umarım işinize yarar.

Küçük Balık Yoksa, Büyük Balıkta Yok.

BİR CEVAP BIRAK