Barbun ile Torik Avı Nasıl Yapılır?

Barbun ile Torik Avı Nasıl Yapılır?

8142
0
PAYLAŞ
Barbun ile Torik Avı Nasıl Yapılır

Torik balığı, palamut balığının daha büyük boyudur. Ayrı bir tür olmayıp, palamut balığının gelişim süreci içerisinde belirli bir boyutunun genel adıdır. Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, torik balığı yakalamak için seçici olmamız gereken husus daha çok mevsimdir. Palamut balığı kışa yaklaştıkça, hem yağlanır hem de irileşerek palamutluktan çıkıp, torik balığına dönüşür. Doğal olarak kış aylarına yaklaştıkça, yapmış olduğunuz avlarda palamut yerine torik balığı yakalama ihtimaliniz artar. Bu balıklar irileştikçe, daha derinlere inmekle birlikte mevsimsel göçe çıkacakları içinde, avlanması zorlaşır. Aylar kışa döndükçe balık irileşecek ve avı daha da heyecanlı hale gelecektir.

Barbun ile Torik Avı Nasıl Yapılır

Daha önceki makalelerimizde torik balığından bahsetmiştik. Özellikle lakerda yapımında kullanabileceğiniz en iyi balıklardan birisidir torik balığı. Torik balığı palamuta göre daha yağlı olduğu için yemek çeşitliliği ve lezzeti de artacaktır. Bu konuya daha sonra değinileceği için biz torik balığının nasıl yakalanabileceği konusuna geçelim.

Torik balığı ya da palamut balığının en sevdiği balık türlerinin başında barbun balığı gelir. Barbun balığı, ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır. Ben de size barbun balığıyla torik avı nasıl yapılır ondan bahsedeceğim. Bazen bir torik balığı yakaladığınızda, balığın içerisinden çıkan balıkları, yakalamış olmayı palamuta ya da toriğe tercih edebilirsiniz. Torik balığı avcı bir balıktır. Füze görünümlü yapısı da ne kadar hızlı ve çevik olabileceğinin sinyallerini verir gibidir bize. Birçok avcı balık türü gibi, torik balığı da avlayacağı balık, yani yem konusunda seçicidir. Bu listenin zirvesinde de barbunun öneminden bahsetmiştik.barbun-ile-torik-avi-nasil-yapilir

Torik balığı da, palamut balığının avlandığı yöntemlerle avlanır. Bu avlanma yöntemi size ayrı bir zahmet getirmeyecek, tekneden balık avlarken bir yandan da  torik yada palamut belki de bir başka balığı yakalama imkanı verecektir.

Bu balıkların iyi bir avcı balık olduğundan yola çıkarak biz de iyi bir yem kullanacağız. Kullanacağımız yem canlı barbun balığıdır. Canlı olması avın başarısını artıracaktır. Yem seçiminin ne kadar isabetli olduğunun kanıtı ise fotoğrafta yer almaktadır. Keteze avında oldukça kısır bir gün geçirirken, yakalamış olduğumuz torik balığının karnından çıkan beş adet barbun bizi oldukça şaşırttı. Biz henüz o kadar balık yakalayamamışken torik balığının oldukça verimli bir av geçirdiği aşikârdı. Çıkan balıkların henüz bozulmamış olması, yakın zamanda avladığı barbun sayısının çokluğu, ne kadar avcı bir balık olduğunun kanıtıdır. Torik balığının midesinden çıkan beş adet balığın tamamının barbun olması, canlı yem olarak barbun kullanmamız gerektiğinin göstergesi olmuştur.Barbun ile Torik Avı Nasıl Yapılır

Gelelim canlı barbun balığı kullanarak torik ya da palamut avlayacağımız takımın yapımına.

Bu iş için öncelikle 2 ya da 2,5 litrelik kola kutusuna,

50 merte kadar 70 mm’lik misinaya ,

bir adet büyük boy iğneye,

bir adet 35 gr delikli kurşuna,

bir adet fırdöndüye,

bir adet te kasnağa ihtiyacımız olacak.

Misinamızın tamamını kasnağa saralım.

Önce misinayı 4-5 metre keselim ve ucuna iğnemizi bağlayalım.

Daha sonra, misinanın boşta kalan ucuna fırdöndümüzü bağlayalım.

Kasnakta bulunan misinayı, kurşunumuzun içerisinden geçirelim ve misinayı fırdöndünün boşta kalan ucuna bağlayalım.

Fırdöndüden sonra 4-5 metre kadar misinayı boşalttıktan sonra kola şişemizin boyun kısmından şişeyi sıkıca bağlayarak, misina gövdesine sabitleyelim. Olta takımımız kullanıma hazır.

Gelelim barbunla torik avı nasıl yapılır sorusunun cevabına. Olta iğnesini ,canlı barbunun sırt kısmına takıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, balığın ölmemesi için çok derin takmıyoruz. Balık suda ne kadar uzun yaşarsa , balık yakalama ihtimalinizi o kadar artıracaktır.

Kola şişesine bağlı oltayı denize salıyoruz. Bir yandan balık avlarken ,(barbun,mercan,izmarit..) bir yandan da şişeyi takip ediyoruz. Balık yemi aldığında, şişeyi tabana basmaya çalışacaktır. Bu durumda şişe dik bir hal alacaktır. Size düşen, teknenin bir kenarına sabitlediğiniz misinayla balığı tekneye çekmek olacaktır.

Oltanın ucunda torik mi olur, palamut ya da başka bir balık mı? O da sizin şansınıza kalmış. Bu yöntemi mutlaka denemelisiniz.

 

 

 

BİR CEVAP BIRAK