Sokar Balığı Avı

Sokar Balığı Avı

16494
0
PAYLAŞ
sokar balığı avı

Akdeniz’de yoğun olmakla birlikte Ege Denizinde de avlanılan bir balık türüdür. Beyaz sokar ve siyah sokar olarak iki türü bulunur. Başta sırtında olmak üzere çok sayıda diken bulundurması, bu dikenlerin zehirli olması avlanmasında ve temizlenmesinde ayrı bir dikkat ister. Balık ölü olsa dahi, dikenler battığında şiddetli bir acı hissi verir. Sokar balığının zehri ölümcül değildir. Şiddetli bir acı verir ve bu acı birkaç saatlere varan süre devam eder. Oltadan çıkarırken bir eldiven, pense gibi aparat kullanmanızda fayda var. Tutarken ise, iki yanağından sıkıca tutarak çırpınmasını önleyebilirsiniz.

Eğer alerjiniz varsa dikkat etmelisiniz.

Kayalık, yosunlu yerlerde bulunması ve yosunla beslenmesi sokar balığında yoğun bir yosun kokusu hissedilmesine neden olur. Bu koku nedeniyle çok kolay damak zevki oluşturmaz. Bu durumdan etkilenmeyenler için ise vazgeçilmez bir lezzet halini alır. Pişirmeden önce ya da sonra derisinin soyulması lezzetini artırır.

sokar balığı avı
Kaş’ın balık konusundaki duayeni Mehmet Bey. Tam bir uzman.

Çok fazla büyümezler 20-25 cm boy ortalamasına ulaşırlar. 

Sokar balığı avında ise genellikle 0,18 ya da 0,20 mm yüksek mukavemetli misina kullanmalıyız. İkili veya üçlü köstekli olta hazırlıyoruz. Bu oltanın dip oltasından farkı şamandıra yardımıyla yüzeye yakın kalması olacaktır. Ağırlığını oltanın denizin birkaç metre yüzeyinde duracak şekilde ayarlamalıyız. Takımda kullanacağımız iğne 8-11 numara aralığında olmalıdır. Ağırlığı 10-15 gram ve çok ağır olmayan bir şamandırayla takımı tamamlıyoruz. Takımın beden boyu 50-55cm köstek uzunluğu ise 15cm civarı olması uygundur. Hırsız eklemeyi unutmayınız. Derinlik arttıkça gövde boyunu uzatabilirsiniz.

sokar balığı avı
Balık avlarken bu manzaralar size huzur verecektir.

Bir diğer yöntem ise Kıbrıs sarmasıdır. Genellikle 6’lı Kıbrıs sarması ağırlıksız olarak ta kullanılabilir. Sokar balığında Kıbrıs sarmasının kullanış şekli biraz farklıdır. Eğer Kıbrıs sarması kullanacaksanız, ekmeğin üzerine sarmak yerine ekmek içini küçük parçalar halinde iğneye takmalısınız. Ekmek yerine sülünez, tavuk göğsü hatta küçük yosun parçaları da kullanabilirsiniz. Sokar balığı avında yem seçimi diğer balıklardaki kadar hassas değildir. Her durumda sürüler halinde yemin etrafında dolaşacaklarından yemi almaları da kolay olur. Bazı özel karışımlarla da yem hazırlanabilir ama bence çok ihtiyaçta yoktur.

Balık avlayacağınız yere önceden biraz yemleme yaparsanız sokar avınız daha verimli geçer. Sokar balığı avında yemleme önemlidir. Sokar balığının avında yemleme ıslanmış ekmekle yapılır. Avlak ekmekle önceden yemlenip sokar balığının toplanması sağlanır.

Sokar balığı avı için bazı önemli hususlar vardır. Balık çok güçlü olasına rağmen oltaya vuruşları hassastır. Bu nedenle ara sıra biraz kaldırılarak ağırlık kontrolü yapmanız gerekebilir. Kıyıya çekerken ise çok yüklenmeden ve zorlamadan çekmek balığı kaçırma riskinizi azaltır.

Sokar balığı avı kadar önemli bir noktada pişirilmesidir. Önemli olasının nedeni iyi pişirmediğinizde, pişirmek için harcadığınız emeği çöpe atma ihtimalinizin olmasıdır. Yukarıda bahsettiğim üzere, yosun kokusu yoğun bir balıktır. Hazırlayacağınız soslarla bu kokuyu azaltmazsanız daha yemeye alışmadan çöpe atabilirsiniz. Tavası ya da ızgarası yapıldığında daha lezzetli olur. Size düşen ise balığın ilk kokusunu aldığınızda vazgeçmeyip ısrarcı olmanız. Bu size, yeni ve güzel bir damak tadı yaratacaktır.

 

BİR CEVAP BIRAK