Sokar Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Sokar Balığı Avı Nasıl Yapılır?

15935
0
PAYLAŞ
sokar baligi

Kızıldeniz’den Doğu Afrika’ya Batı Hint Okyanusuna kadar geniş bir yayılım gösteren dikenleri zehirli bir balık türüdür. Süveyş Kanalı vasıtasıyla Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelmiş ve beyaz sokar(siganus rivulatus), siyah sokar (siganus luridus) olmak üzere iki türü vardır.

20-25 cm ortalama büyüklükte avlanan sokar balığı 250 gram ortalama ağırlıkta olur. İnsanı öldürücü olmamakla birlikte oldukça acı veren zehirli dikenlere sahiptir.

Su altındaki canlı ve aldatıcı görüntüsünün arkasında, tehlike anında hızla renk değiştirip oldukça can yakıcı iğnelerini açarak tehditkâr bir görüntü saklıdır.

Sokar balığının tadı bana göre değil

Genellikle yosunlu ve kayalık alanlarda yaşayan sokar balığının tadında yoğun bir yosun kokusu oluşması, insanlarda balığa karşı bir önyargı oluşturmaktadır. 

İlk defa yediğinizde, bu yosun kokusu sizi rahatsız etmezse lezzetli diyebileceğimiz beyaz bir ete sahiptir. Ben bu yosun kokusunu aşamayan, dolayısıyla sokar balığı tadına alışamayan birisi olarak lezzetli bir balık olarak tanımlayamam.

Tabi ki bu durum balığın lezzetsiz olduğu anlamına gelmez. Sokar balığını bir çok kaliteli balığa değişmeyeceğini; hatta onlara göre en lezzetli balık olarak tanımlayanların sayısı, hiç te azımsanamayacak kadar çoktur.sokar baligi

Özellikle Kaş kıyılarında çok fazla bulabileceğiniz sokar balığı, tutulması ve temizlenmesi esnasında çok dikkat ister. Vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan can yakıcı zehirli iğnelerinin elimize hatta ayağımıza batması, bize göz yaşartıcı bir acı verecektir. Balığı oltadan çıkarırken eldiven veya kargaburnu gibi aparatlar kullanmak uygun olacaktır.

Daha önce de sokar balığı konusuna değinmiş olmama rağmen, bu balığın avlanmasında çok cömert olması tekrar gündeme gelmesine neden olmuştur. Antalya sahillerinde oltaya gelmeye başlayan sokar balığının özellikle hangi yem yada oltayla avlanabileceği soruları cevap bekliyor.

Sokar balığı kıyıya yakın kayalık alanlarda üçlü veya dörtlü takımlarla yakalanabileceği gibi üçlü kanca ile avlamak ta mümkündür. Kancaların çok büyük olmamasına dikkat edilmeli, sokar balığının ağzının çok küçük olduğu unutulmamalıdır.

Sokar avında yem kullanımı

Tekne ile açılma imkanı yada isteği olmayanlar için kıyıdan avlanılabilecek en iyi balıklardan olan sokar balığının özellikle pideden yapılmış hamur bir numaralı yemidir. Sadece ekmek ve 3-4’lü takım size sokar balığı yakalamak için yeterli olacaktır.

Sokar balığını ev güzel avlak yerlerinden biri de Kaş‘tır. Yolunuz düşerse mutlaka sokar avı yapmayı unutmayın.

Fotoğraflar: Mehmet DEMİRÖRS

 

BİR CEVAP BIRAK