Dülger Balığı (Zeus Faber)

Dülger Balığı (Zeus Faber)

10341
0
PAYLAŞ
dülger balığ

John Dory, Zeus Faber yada ülkemizde bilinen adıyla Peygamber balığı. Bu balık, aynı aileye ait 18 türden birisidir. Dünya genelinde çok geniş bir dağılım ağı olmakla birlikte, bizim denizlerimizde de bulunur.

dülger balığı

Dülger balığı, 80-90 cm boy be 7-8 kilogramlara kadar ulaşabilmektedir. Ortalama ömrü 12 yıl kadardır. Dülger balığı, ticari olarak hedef balıklardan değildir. Genellikle başka balıkları avlarken tesadüfen oltamıza ya da ağımıza takılır. Dülger balığı sürü oluşturmadığından, aynı anda bol miktarda avlanamaz.

Dülger balığı beslenmek için, genellikle sürü halinde gezen küçük balıkları seçer. Sahip olduğu iri ağız, bu balığa avlanmak için büyük avantaj sağlar. Karides türü deniz mahsulleri de menüsünde yer alır.

Dülger balığı oldukça lezzetli bir balıktır. Bunun yanında, az miktarda avlanıyor olması ve etinin az çıkması fiyatını yükseltmektedir. Eğer bir gün oltanıza bu balıktan takılırsa kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Açıkçası bu balık benin en keyif aldığım avlardan biridir.

Yapısı oldukça değişik bir balıktır. Kalkan balığının dik yüzen haline benzer. Karşıdan baktığımızda ince bir çizgi gibi görünür. Bu durum, onun avlarına karşı iyi bir gizleme oluşturmasına yarar.

Bedenine göre çok iri bir ağız yapısı vardır. Bu ağızla yaptığı vakum, küçük balıkların avlanmasını sağlar.

Akıntıya karşı dirençli olmaması ve ağır hareket etmesi, durgun suları seçmesine neden olmaktadır. Siz de dülger avlamak istediğinizde bu durumu göz önüne almalısınız.

dülger balığı (2)

Dülger balığı avlamada en iyi yol, tek kancalı oltadır. 400 metre derinliğe kadar var olabilen bu balık canlı yemle kolay avlanabilir.

Dikkat edilmesi gereken husus, yemi iğneye takarken dülger balığının yemi yuttuktan sonra tekrar kusma ihtimalidir. Bu nedenle iğnenin ucu açık kalmalıdır ki balığa saplansın. Kesme yem, bu balığı avlamak için uygun değildir.

Et oranı düşük olmakla birlikte lezzetli bir balık olan dülgerin, sırt ve alt kısımlarındaki dikenler ile kafası alındıktan sonra kalan etler tava ya da buğulama olarak değerlendirilebilir.

Hedef av olarak seçmek yerine, başka balıkları avlamak için çıktığınızda bir dülger oltası hazırlayarak, tekneden denize atmak daha verimli bir av için uygun olacaktır.

BİR CEVAP BIRAK