Olta Kamışı Türleri

Olta Kamışı Türleri

4441
0
PAYLAŞ
kamis turleri

Balıkçılıkta en çok zorlanılan konulardan biri de malzeme seçimidir. Balık avlamaya karar verdiğimizde takım oluştururken genellikle zorlanırız. Malzeme seçiminde çok değişken faktörler olmakla birlikte en temel konu yapacağınız av türüne en uygun kombinasyonu, en ucuza nasıl mal edeceğinizdir.

Seçimini yapmakta yoğun çaba sarf edilen malzemelerden biri de kamışlardır. Piyasada o kadar çok çeşit var ki hangisini alacağımıza karar veremediğimiz anlar çok olur. Bazen de aldığımız kamışlara ilave birkaç tane daha aldığımız olur.

Yanılgılarımızdan biri de pahalı kamış aldığımızda sorunu çözebileceğimiz düşüncesidir. Oysa çok ucuza aldığınız bir kamış bile amacınıza uygunsa iş görecektir. Öncelikle kamışları genel olarak tanımak işimizi kolaylaştıracaktır. Av türüne göre kamış seçimi konusunda satın alma esnasında gerekli desteği almanızda fayda vardır. Bu yazımızda size kamış grupları hakkında kısaca bilgi vereceğiz.

Kamış seçiminde özellikle teknede kullanacaksanız çevreye rahatsızlık vermemek ve rahat hareker etmek için çok uzun olmayan kamışlar seçilmelidir. Duruma göre 160-220 arası kamışlar tekne için idealdir. Kamışın teleskopik yada parçalı olması tercih meselesidir. Eğer balıklar çok büyük değilse 20-60 arası atarlı kamış size yeterli olacaktır. Seçeceğiniz misina da önemli bir faktördür.  Balıklar büyüdükçe daha atarı yüksek ve kalın kamış kullanabilirsiniz.

Teleskopik Kamışlar:

Birçok balık türünün avında kullanabileceğiniz bu kamış türü, iç içe geçmeli birçok parçadan oluşur. Parçaları kullanmadığınız zaman iç içe geçirdiğinizde oldukça az yer kaplaması tercih nedenidir. Porselen misina kılavuzuna sahip bu kamış türünü her yerde oldukça ucuza temin edebilirsiniz.

Surf kamışlar :

Kıyıdan uzak mesafelere atış yapmaya elverişli kamışlardır. Boyları 3.60m üzerinde olan bu kamışlar uzun sapa  ve ağırlığı fazla kurşunları atabilme kapasitesine sahiptir. Genellikle surf makinelerde kullanılan bu kamışların misina klavuzu daha azdır. Bu sayede misinanın sürtünmesini en aza indirerek daha uzak mesafelere atış imkânı verir.

Porselensiz kamışlar :

Tatlı suda ve mantarla kullanılan kamış türleridir. İç içe geçmeli çoklu parçadan oluşan bu kamış türünde porselen misina kılavuzu bulunmaz. Dolayısıyla makine de bu kamış türünde kullanılmaz.

Parçalı kamışlar :

En çok botlarda tercih edilen bu kamışlar iki veya üç parçadan oluşur. Birbirine geçmeli olan bu parçalar makineye monte edilerek kullanılır. Boyları 1metreden başlayıp kıyıdan surf ya da spin olan türlerine göre çeşitli uzunluklarda olabilmektedir.

Jig kamışları :

Jig makinaları ve yemleriyle birlikte kullanılan oldukça hassa ve bir o kadar da sağlam kamışlardır. Dolgu iki ya da tek parça kamışlardır.

Çıkrık kamışlar :

Bot ve teknede büyük balık avında kullanılır. Çıkrık makine ile birlikte kullanılma uygun oldukça sağlam kamışlardır.

 

BİR CEVAP BIRAK