Antalya Sahillerinde Denizanası Tehlikesi

Antalya Sahillerinde Denizanası Tehlikesi

2804
0
PAYLAŞ
anaa

Antalya’nın Side bölgesinde ölü denizanaları kıyıya vurdu. Henüz kış aylarının yaşandığı bu günlerde, böyle bir olayın yaşanması bölgede bulunanlarda merak uyandırdı. Havaların daha da ısınmasıyla birlikte, denizanası nüfusunda artış yaşanması ihtimali, bu bölgede balık avlayan ve denize giren insanlarda tedirginliğe yol açtı.

Beyni ve kalbi olmayan nadir canlılardan olan denizanaları, biz insanlar için çokta masum sayılmazlar. Milyonlarca yıldır varlıklarına devam eden bu canlılara dokunulması durumunda, sağlık açısından büyük risk taşırlar. Bazı türleri küçük sorunlara yol açarken, zehirli olan türleri ise size oldukça sıkıntılı anlar yaşatabilir.

Denizanasına temas durumunda, önce deride küçük kızarıklar ve kaşıntılar ortaya çıkar ve genellikle birkaç saat sonra ortadan kalkar. Kaslarda kramp, mide bulantısı, kusma, ciddi ağrılar ve benzeri belirtiler ise zehirli bir denizanasına maruz kaldığınız ihtimalini gösterir ve acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı gerektirir. Sağlık kuruluşuna gitmeden önce de bazı tedbirler almak gerekebilir.

Denizanalarına temas durumunda en etkin önlem, temas noktasına amonyak uygulaması olacaktır. Sirke ile de aynı sonucu alabilirsiniz. Denizanası parçası kalmış ise deriden uzaklaştırılmalıdır. Bu esnada çıplak elle dokunulmamalıdır. Ayrıca deniz suyuyla temas alanı bastırılmadan yıkanmalı, kesinlikle tatlı su kullanılmamalıdır.

Denizanalarının ölmüş ve kıyıya vurmuş olması tehlikeyi ortadan kaldırmaz. Ölü bile olsa denizanalarına dokunmamanız gerekir. Denizanalarının ölüsünde bile zehirli hücreler etkindir ve size zarar verir.

Gruplar halinde hareket eden denizanaları özellikle yaz aylarında denize girenler için bir tehdit unsurudur. Eğlenmek için girdiğiniz denizde, bir denizanasına temas ederseniz, eğlencenizin kâbusa dönüşmesi kaçınılmazdır. Denizanaları sadece denize girenlere zarar vermez. Besin öğeleri arasında balık yumurtaları ve larvaları yer alan denizanaları, ayrıca balıklarında çoğalmasında olumsuz bir etken olabilmektedir.

Side sahillerinde kıyıya vuran bu ölmüş denizanaları, yaz aylarında karşılaşmak istediğimiz canlılardan değildir. Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız balon balığı, trakonyadan sonra bir de denizanaları, denize karşı olan tüm hevesimizi ortadan kaldırabilir. Akdeniz’de bulunan zehirli canlılar konusunda yeterli bilgi sahibi olmak en azında bu risklere karşı önlem almamıza imkan sağlar. Bu tehlikeli canlıların zararlarına maruz kalınca, nasıl hareket etmemiz gerektiğini bilmek gereklidir, bu bilgiler bazen de hayati önem taşıyabilir.

BİR CEVAP BIRAK