Balıkçıların Malzeme Çöplüğü

Balıkçıların Malzeme Çöplüğü

1686
0
PAYLAŞ
malzeme1

Balıkçıların malzeme çöplüğü…Öncelikle neden böyle bir başlık attığımı açıklayarak başlamak istiyorum. Balık malzemeleri konusunda yanılgıya düşmeyenimiz yok gibidir. Balık avı konusunda yeterli tecrübeye ulaşıncaya kadar, çoğumuz bir çok alışveriş hatasına düşmüşüzdür. Bir hobidaşımın bana gönderdiği fotoğraf üzerine, böyle bir yazı kaleme alma gereği duydum. Bu konuda en büyük yanılgının ”ben alayım nasılsa bir gün lazım olur” düşüncesiyle yola çıkmanın bizi nasıl bir hatanın içine düşürdüğünün fotoğrafıydı bu..

Balıkçılığa başlamaya karar verdiğimiz andan itibaren ya bir mağazanın yolunu tutarız yada soluğu balık malzemeleri satan sitelerin karşısında alırız. Bizim için en önemli rehber, balık yakaladığına şahit olduğumuz birilerinin kullandığı malzemelerdir. Bir de bizden önce bu işe başlayanların görüşleri. Oysa bu görüşlerin ne kadar doğru olduğunu tartma şansımız olmadığından, denemeler sonunda her şeyin o kadar da basit olmadığını anladığımızda cebimizden bir miktar parayı kaybetmiş oluruz.

İnsanların paylaştığı video veya fotoğraflarda gördüğümüz kocaman kocaman balıkları bir an önce yakalama hevesi, bizi yanlış yapmaya yöneltebilir. Balıkların denizin kıyısında bizi beklediği ve malzemeleri alıp oltayı atınca hemen oltaya takılacağı düşüncesine kapıldığımız anlar da olabilir. Evdeki hesabın çarşıya uymadığını tecrübe ettiğimiz ilk avımızda, çoğumuzun balıkçılık hevesi başladığı gibi biter. 

Bir çok firmanın, albenisi yüksek malzemelerine hatırı sayılır paralar öderiz. Bu malzemeler o kadar güzel görünür ki, size sadece oltayı suya atın gerisini ben hallederim havası verir. Biz de kendimizce takımı oluşturup, çoğu zaman ”başka bir eğlencem yok” mazeretini ortaya atarak yüklü paralar harcarız. Bu şekilde oluşturduğumuz oltayı suya atıp, balıkları beklemeye başladığımızda ise kazın ayağının hiç de öyle olmadığını fark ettiğimizde, aldığımız malzemelerin evin bir köşesinde oluşturulan malzeme çöplüğünün bir parçası haline geldiğine üzülerek tanık oluruz. Aslında evdeki hesap çarşıya uymamıştır..Peki neyi yanlış yaptık?

Yapılan yanlış bir değil bir kaç tanedir. Öncelikle bilmemiz gereken, bizim okyanusa değil denize kıyısı olan bir ülke olduğumuzdur. O video ve fotoğraflarda gördüğümüz balıkların çoğunun okyanusa kıyısı olan yerlerde yakalandığını unutmamak gerekir. Bizim denizlerimizde balıkların gerek çeşitliliği gerekse ebatları oldukça düşüktür. Doğal olarak yapacağımız avlar da buna paralel olacaktır.

Yanılgıya düşülmemesi gereken bir husus da, kullandığımız malzemeler konusundadır. Hiç bir balık sizin hangi maliyette veya ne marka malzemem kullandığınızla ilgilenmez. Onun ilgilendiği tek şey oltanın ucundaki yemdir. Eğer avlamak istediğiniz balığa uygun yemi kullandınız ise ilk doğruyu yapmışsınız demektir. Yem sizinle balık arasındaki ilk ve tek temas noktasıdır. Uygun yemi kullandığınızda sizin en önemli doğruyu yapmış olduğunuzu belirtelim. Sonrası ise, balık oltaya takıldığında balığı kıyıya çekecek malzemelere sahip olup olmadığınızla ilgilidir. Amaca uygun bir misina, kamış ve olta makinesi…

Ne ilginçtir ki, ben en iyi avlarımı, en ucuz malzemelerimle yaptım. Oysa şu an , yazıda belirttiğim gibi, ne zaman ve nerede kullanacağım konusunda hiç bir fikrimin olmadığı, bir çok pahalı balık malzemesine sahibim. Daha ambalajından çıkarılmamış malzemeler.. Bu konuda yalnız olmadığımı da biliyorum. Balık avı denildiğinde hiç bir harcamadan kaçınmayan bir çok balık çılgını… Kendimi tanımlarken balık çılgını değil, balık delisi ifadesini kullanıyorum bu arada. Şimdi malzemeleri kontrol etme zamanı; sizce her malzemeyi planlı ve araştırarak mı aldınız?

Bu nedenlerle balık malzemesi almadan önce yapacağınız küçük planlamalar, sizi büyük mali yüklerden kurtaracak; balık avı konusunda hedeflerinize ulaştıracaktır. Tabi ki buradan en ucuz malzemeleri alalım, fazla paralar harcamayalım gibi bir sonuç çıkarmamak gerekir. Bazı avlar için ihtiyaç duyacağınız malzemeler oldukça pahalıdır. Bizim dikkat çekmek istediğimiz nokta, doğru malzemenin seçimidir.

Başarının sırrı doğru malzeme seçimindedir.

Her balık türü için farklı bir kombinasyon oluşturmak gerekebilir. Ayrıca avlanma yöntemi tercihi de malzeme seçiminde ayrı bir faktördür. Avlamak istediğimiz balık türü ve avlanma yöntemi bizim malzeme seçimimizde öncelikli rehberlerimizdir. Böylece hangi malzemeyi alacağımıza kolayca karara verebiliriz. Bir diğer etken ise bütçemizdir. Biraz araştırarak bütçenize uygun ve işinizi görecek malzemelere mutlaka ulaşırsınız. Tüm bu hususları irdeledikten sonra, bir balık malzemeleri satan mağazaya gidip, kendimizi iyi ifade etmememiz, amaca ulaşmak için yeterli olacaktır. 

Gelelim malzeme çöplüğü meselesine. Günümüzde her yerden her dakika malzeme temin etmemize imkan veren internetin, bizi nasıl yönlendirdiğine kısaca değinelim. Bazen hangi sayfayı açsam hep balık malzemeleri reklamları çıkıyor deriz. Aslında bu bir yazılım sayesinde gerçekleşiyor. Siz bir ürünü inceledikten sonra, ilgi alanınıza girdiği için gezindiğiniz tüm sitelerde sistem ,ilgi alanınızda bir yönlendirme yapıyor. Asıl mesele bizim eninde sonunda bu tuzağa düşüp düşmediğimizdir.

Bulunduğumuz her yerden alışveriş yapma imkanımız, bizi ihtiyacımız olsun yada olmasın, ilgi alanlarımızla ilgili bir çok ürün almaya itmektedir. Uygun fiyatlara yurt dışından malzeme almaya imkan veren siteler nedeniyle, bir alışveriş çılgınlığı yaşanmaktadır. Zaman içerisinde bir de bakarız ki evimizin bir köşesinde yığınla malzeme birikmiş.

Sosyal medyada bazen paylaşımlar görürüz kutular dolusu malzeme alınmış altına not düşülmüş ” Hobidaşlarım bu malzemeleri hangi balığı avlarken kullanabilirim” diye. Bakıyorsunuz ki bir çoğu hiç bir işe yaramaz. Büyük hevesler büyük fiyaskolar yaratabilir. En doğru sonuca ulaşmak için alışveriş yapmadan önce ihtiyaç belirlemek,  araştırma yapmak ve sonra alışveriş…

Sizlerin de bir malzeme çöplüğünüz var mı?

BİR CEVAP BIRAK