İbikli, Çomak, Yarımgaga Balığı

İbikli, Çomak, Yarımgaga Balığı

11590
0
PAYLAŞ
ibikli baligi

İbikli balığı(Hemiramphus Far), Akdeniz sularında yaşayan birçok ilginç balık türünden biridir. Balık avıyla ilgilenen birçok balıkçı zaman zaman oltasına takılan ve daha önce karşılaşmadığı balık türleri konusunda tereddütler yaşar. Bazen çok değerli ve lezzetli bir balık yakaladığı halde tanımadığı için geri salandan tutun, trakonya gibi zehirli bir balığın hışmına uğrayanlar da vardır. Biz de elimizden geldiğince sizleri bilgilendirmeye ve balıkçılık hakkında merakları gidermeye çalışmaya devam edeceğiz.

Bu yazımıza konu olan ibikli ya da çomak gibi birçok adla anılan; bazılarımız için bilindik olmakla birlikte bazılarımızda ilk kez yakaladığımızda merak uyandıran bir türdür. Zarganaya benzerliğiyle dikkat çeken ibikli balığı aslında zarganagiller (Beloniformes) takımı üyesi bir balık türüdür. Zargana balığına göre çok daha kısa olan bu tür ortalama 20 cm boyunda olur ve maksimum 45 cm’ye kadar büyür. Türkiye sularında üç türü kayda geçmiştir.

Black-Barred Halfbreak olarak ta tanınan ibikli balığının bir şerit oluşturacak şekilde gövde boyunca yanlarında aralıklarla siyah benekler bulunur. Silindirik gövdesi tombul bir görünüme sahiptir. Çatal bir kuyruğa sahip olan ibikli balığının, alt gagası üst gagasına nazaran bir hayli uzundur. Doğu Akdeniz kıyılarından başlayarak batıya doğru bir yayılım gösteren ibikli ya da çomak balığı haziran başlarından tutun aralık ayına kadar oltalarınıza gelir. Daha çok deniz otları, yosunlar ve planktonlarla beslenen ibikli balığı zargana kadar olmasa da lezzetli sayılabilecek bir ete sahiptir. Diğer balıkların avlanmasında yem olarak ta kullanılabilir.

Bu balıklar genellikle kıyıya paralel yüzerler başta lambuka olmak üzere orkinos, kılıç balığı, sinarit, kuzu, levrek, lüfer gibi birçok balığın menüsünde yer alması nedeniyle sık sık av konumuna düşerler. Sürüler halinde gezen ibikli balığı avcı balıkların saldırısına uğrayınca liman gibi yerlere sığınarak kurtulma yolu ararlar. Bu durum onların istem dışı tekneler ve benzeri yerlere sıçramalarına neden olur.

İbikli balığını avlamak için birçok yem kullanmamız mümkündür. Bir parça ekmek, belki biraz tavuk eti ya da karides kullanabilirsiniz. Hatta kendi etinden bir parça bile iş görür. İbikli avlamak için önce avlağı ekmekle yemleme yapmak şansınızı artıracaktır. Yoğun olarak bulundukları avlakların kıyıdan 20-30 metre mesafeye yemleme yaptıktan sonra yemleri takip ediyoruz,  küçük dalgalanmalar oluşturuyorsa ibiklilerin toplanmaya başladığını anlıyoruz. Bu arada yemlerimize ibikli balığı yerine kefaller de toplanmış olabilir. Bunu oluşan dalgalanmadan ayırt edebiliriz. Bu arada şamandıralı, tek ya da iki iğneli olarak hazırladığımız takımımıza yemi taktıktan sonra yemlediğimiz yerin ilerisine atıp yavaş yavaş sarıyoruz. Takımımızı hazırlarken bu balıkların yüzeye yakın olacaklarını unutmuyoruz. İğnemiz ve taktığımız yemler çok büyük olmamalıdır. Oltamızı yavaş yavaş sararken balıkların takip ettiğini görebiliyorsak kısa aralıklarla sarmaya ara veriyoruz. Balık yemi aldığında çırpınmaya başlayacaktır eğer bu durum gerçekleşmiyorsa sarmaya devam ediyoruz ta ki balık yemi alana kadar.

Eğer balığı yakaladıysanız yavaş yavaş sararak kıyıya alıyoruz. Bolca pul bulunan bu balık elinize aldığınızda üzerinizi pisleyebileceğini de unutmuyoruz…

BİR CEVAP BIRAK