Serpme Ağ Balıkçılığı

Serpme Ağ Balıkçılığı

10380
0
PAYLAŞ
serpme-ag-balikciligi

Serpme ağ balık avlamada kullanılan daire şeklinde, 7-8 metrelik bir iple kola sabitlenip balıkların üzerine atılarak ağın altında kalmalarını sağlayıp yakaladığımız bir ağ türüdür. Kullanan kişinin amacına göre, acımasız bir av aracı olabileceği gibi, bilinçli kullanıldığında oldukça iyi bir balık avı malzemesidir. Genellikle sportif amaçla kullanılır. Sığ sularda kullanımı uygundur. Deniz suların sığ kısımlarında av yapabilirsiniz. Maliyeti oldukça düşüktür.

serpme-ag-balikciligi
Cepli serpme ağlarına bir örnek

Maliyet açısından incelendiğinde el örgüsü serpme ağ ve makine örgüsü serpme ağ olarak iki kategoride incelemek mümkündür. Makine örgüsü bir ağı 100 TL gibi bir fiyata bulabilirken, el örgüsü serpme ağın ortalama fiyatı 200 TL yi bulur.  El örgüsü bir serpme ağ yaklaşık 80-100 TL maliyetle bir ay gibi bir sürede çıkar. Makine örgüsüyle el örgüsü ağın en temel farklılığı ağın açılım alanıdır.

Ülkemizde oldukça yaygın kullanılan bu ağın bir kaç türü vardır.

  • Cepli serpme ağları
  • Büzmeli serpme ağları
  • Çarmıklı serpme ağları
  • Sade serpme ağları (cepsiz, çarmıksız, büzmesiz)
serpme-ag-balikciligi
Nehirlerimizde bolca bulunan bir sazan türü

Serpme ağ seçiminde, en belirgin yanlış ağın ağırlığıdır. Serpme ağ alacak olanlar genellikle, tek ölçüt olarak ağırlığa bakmaktadır. Oysa kalitede en belirleyici unsur ağın açılım alanıdır. Örneklendirecek olursan 9 metrekare bir serpme ağa 8 kilogram ağırlık takabilirsiniz. Bu ağın adı, 8 kilogramlık ağ olur ama attığınızda çok dar bir alanı kapsayacağı için balık yakalama ihtimaliniz azalır. Aksi bir örnek ise açılım alanı 16 metrekare olan bir serpme ağa, 6 kilogram ağırlık taktığınızda, çok geniş bir açılım alanına sahip olacak ve balık yakalama ihtimalinizi kat kat artıracaktır.

Ağın ağırlığının belirlenmesinde göz büyüklüğü dikkate alınır. Göz büyüklüğü arttıkça, daha az ağırlık takmak uygun olacaktır. Neticesinde ağırlık serpme ağa, suyun direncini kırarak tabana inmeyi sağlaması için takılır. Göz büyüdükçe direnç azalır. Bu da serpme ağda bilinen bir yanlışı daha ortaya koyar. Göz sayısı arttıkça ağın büyüklüğü artar yanlışını… Göz sayısı artmadan, göz büyüklüğünün artması ağın büyümesi için yeterlidir.

serpme-ag-balikciligi
serpme ağ avcılığından bir kare

Yasal limitler dahilinde avlanmak esastır. O nedenle 28 mm den küçük gözlü ağlar kullanılmamalıdır. Misina ağlarda kullanılmamalıdır. Bunlardan daha da önemlisi ,yakaladığınız limit altı balıkları zedelemeden geri salmaktır.

Serpme ağ kullanmak yasal sınırlar içerisinde olmalı demiştik. Açıklamalarımız da bunun bir sportif balık malzemesi olduğuna değinmiştik. Özellikle balıklar yumurtalarını bırakmak için bahar aylarında suyun kaynağına doğru göç etmekte iken serpme ağ kullanılmamalıdır. Bir balık binlerce yumurta bırakmaktadır. Yakalayacağınız bir balık nedeniyle ,binlerce yavru balığın, daha meydana gelmeden yok olması sorumluluğunu üzerinize almanız doğru olmayacaktır.

Serpme ağ kullanılması bilinçli ve yasalar dahilinde olması kaydıyla oldukça eğlenceli ve güzeldir.

Serpme ağı sportif amaçla kullanmanız umuduyla…

BİR CEVAP BIRAK