Serpme Ağ Yapımı

Serpme Ağ Yapımı

6567
0
PAYLAŞ

Serpme ağlar, suyun içerisinde bulunan balık ya da balık sürülerinin üzerine atılarak, kenarlarında bulunan kurşun ağırlıkların tabana inip, balıkların ağın altında kalmasını sağlamak suretiyle kullanılan bir ağ çeşididir.

 Serpme ağların kullanımı kolay ve av yapma ihtimali yüksektir. Tek kişinin kullanıma olanak vermesi ve avlanma esnasında başka bir kişiye ihtiyaç duyulmaması, tercih edilmesinde önemli etkendir.serpme ağ

Serpme ağla en yaygın avlanan balık türü sazandır. Bunun yanında alabalık ve benzeri birçok balığı da bu ağla yakalamanız mümkündür.

Serpme ağların avlanma yerlerine göre değişiklik gösteren birkaç çeşidi vardır. En sık kullanılan çeşidi sabit cepli serpme ağdır. Ağın en sonuna örülen ortalama 50-60 cm’lik kısmı pamuk iple bağlanarak ağın alt kısmında bir torba oluşturulur. Bu torba, ağın iç kısmında kalır ve atıldığında ağın altında kalan balıklar kaçarken bu torbaların içine girerek yakalanır.

Sabit cepli serpme dışında;

  • Büzmeli serpme ağları,
  • Çarmıklı serpme ağları,
  • Cepsiz, sade serpme ağları gibi türleri de bulunur.

Akarsu ve göllerde avlanırken serpme ağ kenardan atılır.  6-7 metre uzunluğunda bir iple sol kolumuza sabitlenen serpme ağın, suyun tabanına indikten sonra, kıyıya çekmemiz esnasında kurşunları birleşerek tabandan büzülür ve ağ torba şeklini alır. Balıkların bir kısmı ceplere girerken, bir kısmı da aralarda sıkışarak kıyıya gelir.

Derin sularda ise büzmeli ağlar kullanılır ve balık sürülerinin üzerine atılır. Serpme ağın tabana inmesi beklenmez ve kısa bir süre bekleyip hızla çekilir. Bu esnada ağ büzülerek torba şeklini alır. Bu ağ türü, sürü halindeki balıklarda ve büyük balıklarda oldukça etkilidir.

Bu sayfalarda sizinle serpme ağın sıfırdan başlayıp nasıl yapılacağını, nasıl kullanılacağını hatta nasıl korunup tamir edileceğini paylaşacağım. Serpme ağ hakkında her şeyi bu sitede bulabileceksiniz.

Serpme ağ kullanacaksanız bilmeniz gereken en önemli husus ihtiyacınız kadar balık avlamanız gerektiğidir. Limit atı balıklar dahil bütün balıklar serpme ağdan zedelenmeden çıkar. Size düşen bu balıkları tekrar suya salmanızdır. Unutmamalıyız ki; balığı ağlar, oltalar, troller değil insanlar yok eder.

Bilinmesi gereken önemli bir husus ta serpme ağlar, sportif amaçlı dahi olsa iç sularda kullanımı yasaktır. Serpme Ağ konusunda sitemizde yapılan paylaşımlar sizin için bir örnek teşkil etmemeli; yapacağınız avlarda kurallara uyulmalıdır. Kurallara uygun olmayan avlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

2/2 NUMARALI AMATÖR (SPORTİF) AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ

AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ

 Bu tebliğde Serpme Ağ ile ilgili maddeler şu şekildedir;

    İçsularda amatör avcılık 

MADDE 15 – (1) Ek-1’de yer alan avlanmanın yasaklandığı içsular ile ek-2’de yer alan avlanmanın kısmen yasaklandığı içsulardadönem boyunca avcılık yapılması yasaktır.

(2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile  pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.

  Denizlerde amatör avcılık

MADDE 17 – (1) Denizlerde amatör avcılık, zaman yasağına tabi değildir. Denizlerde özel avlanma izni gerekmeyen yerler haricinde gün içinde av saati sınırlaması yoktur.

(2) a) Denizlerde amatör avcılık parakete, pinter ve sepet gibi tuzaklar hariç olmak üzere; her türlü olta takımı, serpme, yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılabilir.

b) Bu Tebliğde özellikleri belirtilerek izin verilenler dışındaki her türlü ağ, tuzak ve patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu v.b ile su ürünleri avcılığı yapılması, bu maddelerin gemilerde ve av mahallerinde bulundurulması yasaktır.

c) Kullanılacak serpme ağının, kapalı iken yerden yüksekliği 3 metreyi geçemez, göz açıklığı 28 mm.’den küçük olamaz.

 

BİR CEVAP BIRAK