Trofe Nedir? Avcılığı Nasıl Yapılır?

Trofe Nedir? Avcılığı Nasıl Yapılır?

17173
1
PAYLAŞ
trofe

Balıkçıların, adını çok sık kullandığı ama kendisine nadiren rastladığı bir balıktır trofe. Herkesin avlamak istediği, her balık avına çıkarken hayalini kurduğu, türlerin çok az rastlanan ve tür içinde en büyük balıkları ifade eden terime trofe denir.

 Balık türlerinin her biri içerisinde, diğerlerine göre daha büyük olan ve yakaladığımızda bizde heyecan yaratan, bize ödül gibi gelen balıklardır. Trofelerin en önemli özelliklerinden biri de çok sık avlanamamalarıdır. Avcılığın yoğun yapıldığı bölgelerde, balıklar çok fazla büyüme imkanı bulamaz. Bu da trofe balıkların nadiren görülmesine neden olur. Her balıkçının hayalinde bir trofe yatar. Çoğu zaman, kişisel en büyük trofe avımız, bizim rekorumuz olur. Bu avı yapabilmek, bizim için büyük bir şans, büyük bir ödül olacaktır. Zaten trofenin kökeni olan trophy de ödül demek değil midir?

Gelelim trofe avına;

‘’Trofe avcılığı tesadüflere bağlı bir olay değildir; özellikle tam teçhizatlı olarak trofenin peşine düşmeyi gerektirir.’’

trofe

Başka bir ifadeyle trofe avı yapmak için, önce bizim hedef olarak trofe balıkları seçmemiz gerekir. Yola çıkarken hazırlığımızı ona göre yapmamız önemlidir. Sıradan balıkları avlarken oltamıza takılacak bir trofe, bizim trofe avı yaptığımız anlamına gelmez. Buna kısaca şans diyebiliriz. Bu durumda, mevcut takımlarla trofeyi kıyıya ya da tekneye çekebilmekte ayrı bir şans gerektirir.

Trofe avı yapmaya karar verdikten sonra, büyük balık avlamak için gerekli malzemelerimizi (makine, misina, kamış v.b.) hazırlayarak işe başlamalıyız. Diğer bir husus ta çok balık avlamak mı; büyük balık avlamak mı bizim için önemli?  Unutmayalım ki, bu avda ya elimiz boş döneriz ya da büyük bir ödülle… Bu nedenle trofe avı, daha çok sportif ve asıl amacı eğlenmek olan balık avlarında tercih edilmesi gereken bir yöntemdir. Sabır gerektirir, belki defalarca eve boş dönme riskini göze almayı gerektirir ama mutlaka ödülü de büyük olur.

Büyük balık yakalamak, sanıldığı kadar kolay olamayacaktır. Malum o balık trofe olacak kadar büyüme şansı yakaladıysa, sizin onu avlamanız için sansınızın ne kadar yüksek olması gerektiği anlamına gelir.

Trofe balık avcılığı ayrıca tecrübe ister. Eğer biz balıkçılığa yeni başlamışsak, yakalayacağımız birkaç balık bizi doyuma ulaştıracaktır. Ne zaman yaptığımız avlardan yeterli hazzı almayız, o zaman daha büyük balıkların peşine düşeriz. Bu da bir süreç işidir ve av konusunda tecrübeli hale gelmemize imkan verir.

Trofe avına çıkmadığınız sizin bu balıklarla karşılaşmayacağınız anlamına gelmez. Hiç beklemediğiniz anda oltanıza takılabilirler. Bu nedenle kullanacağınız malzemeleri seçerken, ucuza kaçıp kalitesiz malzemeler kullanırsanız, oltaya takılan bir trofenin arkasından sadece iç çekersiniz.

Trofe balık avı bir hevestir, bir heyecandır daha da önemlisi iyi bir anıdır. Bu güne kadar kilolarca yakaladığım balıktan geriye pek bir anı kalmadı. Anılarıma baktığımda sadece trofe avların belleğimde kendisine kalıcı bir yer edinmiş durumda olduğunu görürüm. O nedenle hayallerinizi peşinden gidin. Bir gün mutlaka sizin de karşınıza, birlikte fotoğraflar çektireceğiniz bir trofe çıkacaktır.

Trofe avında şansınızı artırmanıza yarayacak birkaç bilgi vererek yazımızı sonlandıralım:

  • Öncelikle büyük balık avlama iradesine sahip olmalı ve hazırlıklarımızı ona göre yapmalıyız,
  • Hedef trofe için ön bilgi sahibi olmalı, araştırma yaparak hangi yemle beslendiğini, beslenme şeklini öğrenmeliyiz,
  • Kullanacağımız yem eğer canlı yem olacaksa, önce canlı yem avlayacak malzemeleri hazırlamalıyız,
  • Eğer canlı yem kullanmayacaksak (kullanılmasını öneririm) dip rapalası ya da jig seçiminde uzman desteği almanız av şansınızı artırır.
  • Yapılan en yaygın hata, masraf olmasın diye uygun malzemeyi kullanmayıp eldekilerle yetinme gayretidir. Önemli olan bizim neyi sunduğumuz değil; onların neyi istediğidir. Balıklara istediklerini vermemiz gerekir.
  • Yemin türüne uygun olmayan olta kullanmamanız önemlidir. Takım dediğimizde bütün malzemelerin birbirini tamamalar nitelikte olması gerekir.
  • Avı canlı balıkla yapacaksanız, çok çeşitli şekillerde takım hazırlayabilirsiniz. Bu takımlardan basit bir örneğini canlı yemle balık avı konulu yazımda paylaşmıştım.
  • Trofe avında jig ya da rapala kullanılabilir. Kullanacağınız malzemenin türüne göre farklı bağlama, takım hazırlama şekilleri vardır. Bunları daha sonraki yazılarımda daha detaylı bir şekilde paylaşacağım.
  • Önemli bir husus ta trofelerin meralarıdır. Bu balıklar beslenme ihtiyaçları nedeniyle yemlik balıkların bulunduğu bölgelerde yoğunlaşır. Size düşen, onca yemlik balık içerisinde, kendi yeminizi almaya trofeyi ikna etmek olacaktır.
  • Rapala ile yapılan trofe avında dikkat edilmesi gereken en önemli husus rapalayı dip ya da kayalara takmamaktır. Bunun için de avlandığınız yerin dip yapısı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
  • Son olarak trofe avının en keyifli, aksiyonlu ve yorucu olanından bahsedelim: Jig ile trofe avı. Bu yöntemde en çok sıkıntı yaratan, bizim fiziksel direncimizdir. Çok fazla çaba gerektirir. Eğer bir de deniz dalgalı ve tekne sürekli sallanıyorsa vay halimize. Jig avını denizin biraz daha durgun olduğu zamanlarda yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Eğer balık avında maksimum keyif almak istiyorsanız siz de trofe avını deneyin. Belkide denizin bir kenarında sizin nasibiniz olan büyük bir trofe sizi bekliyordur. Denemeden bilemezsiniz. Şansınız bol olsun.

 Fotoğraf: Mehmet Ali AŞIK

 

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK