Sportif Balık Avı Turnuvalarına İlgi Arttı

Sportif Balık Avı Turnuvalarına İlgi Arttı

1620
0
PAYLAŞ
tunuva2

Amatör balıkçılık veya sportif balıkçılık denilince aklımıza genellikle kıyıdan veya tekneden olta ile avlanan balıklar gelir. Deniz, akarsu ve göller açısından oldukça zengin olan ülkemizde balık kültürü olması gereken noktaya bir türlü ulaşamamıştır. Taze balıkların sofralarımıza ulaşması oldukça zahmetli ve maliyetlidir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen amatör balıkçılık son yıllarda yaygınlaşma yönünde ivme kazanmış ve avlanma teknikleri de çeşitlenmeye başlamıştır.

Balık avına olan ilginin artması,  sportif balıkçılığa olan ilgiyi artırmış, dolayısıyla balık avı turnuvalarını da cazip hale getirmiştir. Amatör balıkçılıktan alınan zevki daha ileri taşımak için insanlar balık avı turnuvalarına yoğun ilgi gösterir olmuştur. Bu ilgi beraberinde ülkemizin bir çok bölgesinde, farklı balık türlerine yönelik turnuvalar düzenlenmesinin yolunu açmıştır.

Bazen bir kılıç balığı turnuvası, bazen sazan avı turnuvası; bazen  en büyük balık yakalamaya çalışırız bazen de en fazla miktarın peşine düşeriz.. Belki de en ilginç olanı balon balığı yakalama turnuvasıdır. Malumunuz yenmeyecek ve zehirli bir balığın peşine düşmek size keyif almaktan başka bir şey kazandırmayacaktır. Dereceye girmeniz durumundan alacağınız ödül hariç tabi ki..Yöntem olarak ise en yaygın olanlardan biri surfcasting turnuvası olabileceği gibi, bazı organizatörler de karşımıza jigging ile çıkar.

Turnuvalar türüne göre katılımcılara maliyet yüklerken beraberinde büyük keyif  verir ve değerli ödüller kazandırır. Bazıları ise katılım ücreti ödemeden yarıştığınız ve ödül olarak olta malzemesi veya düşük miktarlarda, simgesel para ödülleri sunan yarışmalardır. Aslında iyi organize edilmiş bir turnuvaya katıldığınızda alacağınız maddi ödüller, geçireceğiniz eğlenceli vakitle ne kadar kıyaslanabilir bilemem.

Balıkçılık turnuvalarını genellikle belediyeler, balıkçılık dernekleri ve çeşitli balıkçılık malzemeleri ticareti yapan kuruluşlar düzenlemektedir. Özellikle bölge tanıtımına ve bölgenin basında yer almasına imkan veren bu organizasyonların daha da yaygınlaşacağı ve talebin katlanarak artacağı aşikar.

Türkiye geneli yapılan balıkçılık turnuvalarına bir kaç örnek verecek olursak: 
  • İzmir – Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası (Alacati International Fishing Tournament)
  • İzmir-Turkcell Platinum Tuna Masters Alaçatı Balıkçılık Turnuvası
  • Muğla-Bodrum International Fishing Tournament (Bodrum Açık Deniz Sportif Olta Balıkçılığı Turnuvası)
  • Antalya-Alanya Jigging Tournament
  • Antalya-Kemer Batı Akdeniz Surfcasting Turnuvası
  • Adana-Yumurtalık Doğu Akdeniz Surfcasting Turnuvası
  • Kocaeli-Kamader Ulusal ve Uluslararası Sazan Balığı Tutma Yarışması…

Tüm bunlara ilave bir çok yerel ve ulusal organizasyonlar düzenlenmektedir. Balıkçılıktan alacağınız keyfi bir tık yukarı taşımak için, bu tür organizasyonlara katılmak yararlı olacaktır. Bu turnuvaların önemli bir kısmı tut-bırak şeklinde olduğundan sürdürülebilir bir balıkçılık için zemin oluşturmaktadır. 

Eğer sizler de bu tür bir balıkçılık turnuvasına katılmaya karar verirseniz öncesinde mutlaka sağlık, güvenlik ve turnuvada uyulacak kurallar gibi bilgileri içeren şartnameyi mutlaka inceleyiniz.

BİR CEVAP BIRAK