Antalya’da Antenli Mercan Avı

Antalya’da Antenli Mercan Avı

4960
0
PAYLAŞ
fangri

Son avımın bana göre en nadide parçası bu antenli mercan (Pagrus caeruleostictus) oldu. Neden mi bu kadar önemli? Çünkü her zaman karşınıza çıkan bir balık değil antenli mercan. Ne de olsa Ege’de yaşamıyoruz… Özellikle henüz denizden çıktığı zaman, antenlerini diktiğinde üzerinde sık sık yer alan mavi benekleriyle çok güzel bir görüntü oluşturmuyor mu sizce de?

Kendimi bildim bileli balıklarla içli dışlı olan biri olarak bu balık bana uzun yıllardır unutmaya başladığım bir heyecanı yaşattı. Belki bir kova balık içerisinde sadece bir tane balık gibi duruyor ama benim için rutinin dışında bir av olma özelliği taşımaktadır.

Yıllar önce Kaş kıyılarından bolca avladığım antenli mercan yaklaşık 7-8 sene sonrasında oltama takıldı. Elbette bu yaşadığım bölgenin meralarında çok fazla olmamasından kaynaklanıyor.

Oltayı suya ya kısmet diye salıp bir çok farklı balık türünü birer birer tekneye çekerken birden kalama sesine heyecanlandım ve bu yaklaşık 650 gram ağırlığındaki balığı heyecanlı ve kısa bir mücadele sonrası tekneye aldım. Malumunuz Antalya İzmir gibi çipura yapmıyor. Dipten böyle tek parça balık nadir alındığından bizim için heyecan kaynağı oluyor.

Bu balık Kuzey Egede yoğun olarak bulunurken Güneye doğru seyrekleşir. Akdeniz de ise oldukça seyrek  karşımıza çıkar.

10 kilonun üzerine çıkabilen bu balıkların iri olanlarına nadir rastlanır. Boyu bir metreye yaklaşabilir.

Çok büyüme kapasitesi olmasına rağmen maalesef küçük olanlar trança ile karıştırılarak geri salınmamaktadır. Bu durum daha da büyüme potansiyeline sahip balıkların, çok az bir balık eti uğruna heba edilmesine yol açmaktadır.

Antenli mercan ızgarası oldukça lezzetli bir balıktır. Diğer mercanlardan ayıran en önemli fark mavi benekleri ve sırt yüzgeçlerinden birinin oldukça uzun olmasıdır. Lezzeti de bir diğer ayırt edici özelliği tabi.

Antenli mercan, mecanların dünya genelinde yaklaşık 150’yi aşkın  türünden sadece bir tanesidir. Bilimsel adları yanında yöresel adlarını da dikkate aldığımızda bu sayı daha da artar.

Balon balığı, aslan balığı gibi zararlı türlerin geldiği denizlerden zamanla mercanın sularımızda yaşamayan faydalı türlerinin de gelmesi mümkündür.

Antenli mercanla aynı türden gelen balıklar arasında sinagrit, patlakgöz mercan, trança, kupes, ısparoz, fas mercanı, çizgili karagöz, sarıgöz, sargos, sivriburun karagöz, mırmır, karagöz, yabani mercan, melanur, kırma mercan, mandagöz mercan, çizgili mercan, sarpa, fangri mercan, ıskatari, çipura gibi bir çok balık bulunur.

Bu balıkların genel adı sparidae (mercan balıkları) dır.

 

 

BİR CEVAP BIRAK