Ateş Balığı Nedir? Yenilir mi?

Ateş Balığı Nedir? Yenilir mi?

12275
0
PAYLAŞ
ates3

Balık avlarında her zaman istediğiniz balık türleri karşınıza çıkmaz. Bazen hiç aklınızda olmayan türlerle karşılaşırsınız. Bu tür avlarda hiç bir zaman hedef balık konumunda olmayan balıklardan biri de Ateş balığı yani bilimsel adıyla (Sargocentron rubrum)’ dır. Kayalık alanların bu güzel görünümlü balıkları karagöz, melanurya, mercan gibi balıklarla aynı ortamı paylaşırlar.

Siz diğer balıkları yakalamak istedikçe ısrarla oltanıza takılıp durur. Hal böyle olunca tekrar suya atmak istemeyebilirsiniz. İşin güzel yanı ise mücadeleci bir balık olduğundan oltayla çekmesi size keyif verir.

Naylon balığı, sincap balığı, kırmızı balık  gibi isimlerle de anılan bu balıklar da, balon balıkları gibi süveyş kanalı vasıtasıyla denizlerimize gelerek çoğalmışlardır.

Gündüzleri genellikle kayalıkların altında yaşayan bu balıklar geceleri avlanmasına rağmen zaman zaman gündüz avlarında da karşımıza çıkmaktadır. Gece avlarında daha iri boyutlarda olanlarına rastlarsınız.

Dikenleri ve pulları sert temizlemesi zahmetlidir.  Solungaç kapağındaki dikenleri zehirli olduğundan yakalandığında dikkat edilmesi gerekir. Balığı pişirmek için pullarını temizlemekle uğraşmak yerine pişirdikten sonra etini ayırmak size daha kolay gelecektir.

Kısaca ateş balığını tanıdıktan sonra diğer soruya geçelim. Peki ateş balığı yenilir mi? Yenilirse nasıl pişirmek gerekir? Öncelikle bu balıkların denizlerimizde çok eski bir mazilerinin olmadığını belirtmek gerekir. Yani tanıdık bildik balıklardan farklılar.

Bana kalırsa pullarının sertliği, her tarafının sivri dikenlerle kaplı olduğunu düşünürsek, avlanma keyfini yaşadıktan sonra tekrar denize salmak en güzeli derim. Ayrıca sağlık açısından etkisi konusunda farklı fikirlerin ortaya atılması bende bu balığa karşı soğuk bir bakış açısı geliştirdi.

İlla ki ben bu balığı yerim, pulları dikenleri bana dokunmaz diyorsanız bölgemizde sizinle aynı fikirde olanların yaptığı gibi derisi dikeniyle uğraşmadan, yağda kızartıp yada ızgara yapıp piştikten sonra etini ayıklamak uygun bir yöntem gibi duruyor. Bence avlaması zevkli, ama sadece o kadar… 

 

BİR CEVAP BIRAK