İskender Balığı (Deve Balığı) Nedir?

İskender Balığı (Deve Balığı) Nedir?

7221
0
PAYLAŞ
devebaligi

Alectis alexandrina bilimsel adlı iskender balığı Afrika deniz balıklarındandır. Bazı bölgelerde deve balığı olarak da adlandırılır. Denizlerin 70 metre derinliklerine kadar olan kısımlarında yaşayan iskender balığı zaman zaman Akdeniz’de de balıkçıların oltalarına takılmaktadır.

İlginç vücut yapısıyla, aşina olmadığımız bu balık türü genellikle diğer küçük balıklarla ve kalamarla beslenir. Antalya’da özellikle jig avı yapan balıkçıların oltalarına takılan iskender balığı balık çeşitliliğimize zenginlik katan türlerdendir. 

Balık denilince bizim aklımıza levrek, çupra, hamsi, barbun, sazan, alabalık, lagos, kefal gibi belli başlı türler gelir. Oysa denizler yüzlerce farklı balık türüne ev sahipliği yapar. Bizler de  sizin daha önce karşılaşmadığınızı düşündüğümüz farklı türlerle karşılaşınca, bunları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Bu yeni türlerin bazıları yaralı ve ekonomik değeri varken , bazıları da ekonomik değeri olmamasının yanında sizlere zarar verebilir. Nitekim trakonyayı tanımayan ve ilk defa karşılaşan kimselerin yaşadığı acı dolu anlar gibi.

Yaklaşık 18-20 kg ya kadar büyüyebilen iskender balığı boy olarak 1,5 metreye kadar çıkabiliyor. Jig yöntemi ile avlanması oldukça keyifli olan bu balıklar sürüler halinde gezer. Eti lezzetli tabir edilecek kadar iyi olan bu balık türüne Akdeniz’de zaman içinde daha çok rastlanır hale gelmektedir.

İskender balığı şekil olarak peygamber balığına (Zeus Faber) oldukça benzese ve karıştırılsa da aralarında oldukça büyük farklar vardır. Vücut yapısı çok yakın olan bu balıklardan iskender balığı parlak gümüş rengine sahipken, peygamber balığının üzerinde iri siyah noktalar ve koyu bir renk yapısı bulunmaktadır.  Ayrıca peygamber balığının çok iri gözleri, kocaman bir ağzı ve kafası  bulunmaktadır.

Peygamber balığını(zeus faber), yani diğer bilinen adıyla dülger balığını merak edenler, daha önce yayınladığımız yazıya Peygamber Balığı linkinden ulaşabilir.

Olur ya bir gün bu balık bir şekilde size de denk gelirse yemekten ve etini değerlendirmekten çekinmeyin. Bakarsınız belki de balıkta aradığınız lezzeti iskender balığında bulursunuz..

BİR CEVAP BIRAK