Balık Nasıl Temizlenir

Balık Nasıl Temizlenir

4773
0
PAYLAŞ
balik-nasil-temizlenir

Balık Nasıl Temizlenir

İnsanların balık tüketiminin önündeki önemli engellerden biride balık temizlemektir. Her ne kadar balık yemeyi sevsekte sırf bu yüzden balık tüketimimiz azalmaktadır. Mutfaklarımızda balık temizlemek bazen bir işkence halini alabilmektedir. Hele de balığı temizlemek için yeterli bilgi ve pratiğe sahip değilsek.

Aslında balık temizlemek kolaydır. Bu yazımızda sizinle bir balığı sorunsuz ve hızlıca nasıl temizleyeceğimiz konusunda temel bilgiler paylaşacağım. Bu bilgiler ışığında birkaç basit adımla balığımızı kolayca temizleyebiliriz.

Temizleyeceğimiz balığın mutlaka taze olması lazım. Taze olmayan balık sağlık için sorun oluşturmasının dışında temizlerken de size sıkıntı yaratacaktır. Balık avlamaya giderken yanınızda balığı taze tutmaya yarayacak ekipmanları bulundurmaya özen gösterin. Çoğu zaman balık avlama süresi uzun saatler alacağı için ilk yakalayacağınız balıklar avın sonuna kadar tazeliğini yitirecektir.

 Temizleme esnasında eti dağılıyorsa, kılçıklar etten
 ayrılıyorsa tazelik konusunda şüphe duyabilirsiniz.

Balığın tazeliğini korumanın en iyi yolu, bir soğutucu kullanmak ya da yakaladığımız balığı ,avladığınız suyla doldurduğunuz bir kovada canlı tutmaktır. Ayrıca file içerisinde canlı olarak suya salmak ta bir seçenek olabilir.

BALIK TEMİZLENİRKEN İZLENECEK ADIMLAR

Bu işlem genellikle balığın türüne göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda temizlemek yerine direk filetosunda alabiliriz. Balık temizlemede işimizi kolaylaştıracak bazı araç-gereçlere ihtiyacımız vardır. Bunlar balık makası, balık kesme tahtası, bıçaklar, süzgeçtir.  Şimdi aşamalarıyla balık nasıl temizlenir anlatalım.

  • Öncelikle temizleyeceğimiz balığı kesme tahtası üzerine karın kısmı bize bakacak şekilde yerleştirelim.
  • Balık pullu ise iki tarafını da bıçakla pulların tersine kazıyarak, pullardan arındıralım. ( Eğer temizlemeden önce birkaç dakika tuzlu suda bekletilirse pullar daha kolay çıkacaktır)
  • Balığın anüs kısmından bıçak ucunu takarak baş kısmına kadar bıçağı hareket ettirin. Bu işlemi yaparken bıçağı sığ şekilde kullanın ki bağırsakları delinmesin.
  • Balığın karnını açarak bağırsakları parçalamadan bütün halde alın. Bu işlemi yaparken boğaz ve anüs kısmından bağlantıları keserek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Özellikle Tatlısu balıklarında olmak üzere balığın ana kemiğine bitişik böbrek vardır. Bu böbrekte bıçakla yada küçük bir kaşıkla kazınarak temizlenmelidir.
  • balik-nasil-temizlenir-1
  • Daha sonra, bolca akar bir suda karın boşluğu başta olmak üzere iyice yıkayın. Bazı balıklarda (sazan gibi) karın boşluğunu kaplayan siyah bir zar vardır. Bu zarı mutlaka temizleyin. Aksi durumda balığın lezzetini olumsuz etkileyecektir.
  • Eğer isterseniz, balığın baş kısmını da kesebilirsiniz ama unutmamak lazım birçok balık (özellikle küçük balıklar ve alabalık) kafasıyla pişer.
  • Balık pişmeye hazırdır. İsteğe bağlı olarak diğer işlemleri de yaparak balığı pişirebilirsiniz.

Önemli Notlar: Özellikle balık gibi etler çabuk bozulma ve gıda zehirlenmelerine neden olma özelliğine sahip olduğundan, aldığınız ya da pişirdiğiniz balığın tazeliğinden emin olun.

Önemli bir diğer husus, balığın yaşadığı alanlardan kaynaklanan kurşun, kadmiyum, cıva kalıntısı içermesidir. Bu durum özellikle hamilelerde, çocuğun gelişimine olumsuz etki edebilmektedir. Besin değerinin yüksekliği ve omega-3 gibi ihtiyacımız olan yağ içermesi nedeniyle vazgeçemeyeceğimiz balık tüketilirken dikkat edilmelidir.

Balık temizlerken dikkatli olmak gerekir kullandığınız gereçler ciddi yaralanmalara neden olabilir.

Sokar balığı gibi, bazı balıkların sırt kısmında bulunan zehirli iğneler, balık ölü bile olsa size sorun yaratabilir ve çok canınızı yakabilileceği için temizlenmesi ayrı bir dikkat ister. [mc4wp_form id=”1254″]

 

BİR CEVAP BIRAK