Deniz ürünlerinin tazeliği nasıl anlaşılır?

Deniz ürünlerinin tazeliği nasıl anlaşılır?

6742
2
PAYLAŞ
balıklar

  Deniz ürünlerinin tazeliği nasıl anlaşılır?

  • Kalamar, sübye, ahtapot gibi kabuksuz  su ürünlerinin aşırı şişkin ve parlamamış, etlerinin diri ve parlak olmaları gerekir. Parmakla bastırıldığında basılan yer içeri çökük kalmamalı ve eski halini almalıdır.
  • Bütün su ürünlerinin dış yüzeyleri kaygan olmalı ve ahtapot, sübye, kalamarların kollarındaki pullar yapışkanlıklarını kısmen de olsa muhafaza etmelidir.
  •  Taze su ürünlerinin kendilerine has kokularını muhafaza etmesi gerekir, hoş olmayan ve keskin kokular mikroorganizmaların oluşmaya başladığını gösterir.
  •  Karideslerin renkleri pembemsi olmalıdır. Bazı karides türlerinde koyu grimsi yada buna yakın renkler olduğu unutulmamalıdır ve tazelik kontrolü yapılırken buna dikkat edilmelidir. Taze ürünlerin renkleri genellikle parlaktır.
  •  Midye, istiridye gibi kabuklu su ürünlerinde tazelikleri anlamak için kabuklarına bakılır eğer kabuklar hala sıkı ve kendini bırakmamışsa tazedir. Aynı zamanda kokusu da bayat olup olmadığı konusunda bize bilgi verir. Bu ürünler çok çabuk bozulur ve zehirlenmelere yol açar. tazeliği konusunda şüpheye düşülen hiç bir ürün alınmamalıdır.
  • Deniz ürünlerinin hiç biri bekletilmeye müsait değildir o nedenle bekletmeden pişirilmedi ve tüketilmelidir. Stoklama işine gidilmemelidir. Eğer uzun sürerli beklemesini gerektirecek bir durum varsa canlı olarak veya dondurularak saklanmalıdırlar.
  • Taze balık;
    Balığın gözleri canlı parlak bir renge sahip olur, dışa bombeli ve içi dolu olur. Gözbebeği siyah olur. Deri esnememiş parlak ve canlı durur. Eti sıkıdır. Kokusu doğaldır ve rahatsız etmez. Solungaçları kırmızı olur, bayatladıkça grimsi bir hal alır. Bir suya bıraktığınızda taze balık dibe çöker bayatladıkça yukarılara doğru çıkar.
PAYLAŞ
Önceki makaleYayındayız
Sonraki makaleDeniz Balıkları
Grafik tasarım ve web tasarım üzerine eğitim almış, balıkçılığı hobi olarak ifade etmeyecek kadar ciddiye alır. Bildiklerini paylaşan, paylaşılanları takip eden bir balık sevdalısı.

2 YORUMLAR

  1. Dondurucuda midye ne kadar süre saklanabilir. Kabuksuz midye içinde bekletme yapılabilinirmi.

    • Vakumlu poşetlerde havası alınarak -30 -35 derecede dondurulup, -18 derecede 6 ay-1 yıl arası bekletilebilir. Doğru olan en kısa sürede tüketmektir. Bir diğer husus ta dolaba sıcak olarak konulmamalıdır. Midye öldüğü zaman çok hızlı bozulur. Her durumda yemeden önce tazelik kontrolü mutlaka yapılmalıdır.Kabuksuz olarak….

BİR CEVAP BIRAK