Başta denizlerde surf balıkçılığı ve tatlısu da sazan avcılığı olmak üzere yemlerin bütün veya büyük parçalar halinde kullanıldığı yöntemlerde zaman zaman yemlerle ilgili sorunlar yaşarız. Bu tür avcılıklarda oltayı uzak mesafelere atmak zorunda kalırız. Yemlerimiz oltanın savrulması esnasında, savurmanın etkisiyle iğneden düşebilmektedir. Olması gerektiği gibi iğneye takılmayan canlı ve taze yemin düştüğünü anlamak her zaman mümkün olmamaktadır. Bu durumda uzun bir süre iğnede yem olmamasına rağmen balık yakalama umuduyla boş boş beklemek durumunda kalırız. Tam da bu noktada imdadımıza yem şişi ve yem ipi yetişir.
Yem ipinin tercihe bağlı olarak kullanılacağı bu durumlarda yem şişi size çok büyük kolaylık sağlayacaktır. İğneye bütün halde solucan, sülünez, boru kurdu gibi başlıca yemleri sağlam ve parçalanmadan takmanıza yarayan bu aparatı kısaca tanıtmaya çalışalım.
Bu yöntem sayesinde sadece yemin düşmesini önlemiş olmayıp aynı zamanda küçük harami balıkların, siz daha büyük balığa ulaşmadan yeminizi yok etmesinin de önüne geçmiş olursunuz.
Yem şişi, yem ipiyle birlikte kullanılırsa daha da işinizi kolaylaştıracaktır. Canlı yemlerin takılmasında yaygın olarak kullanılan bu şiş yem ipiyle kullanılacaksa canlı yeme zarar verebileceğinden tercih edilmeyebilir.
Bait elastik olarak ta bilinen yem ipiyle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Gelelim yem şişinin kullanımına. Surf casting yönteminin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla adından bahsedilmeye başlanan yem şişinin kullanımı oldukça basittir.
Yem şişinin bir ucu sivri diğer ucu ise boru şeklinde deliklidir.
15-30 cm ortalama boylarda olan bu şişin paslanmaz olanları tercih edilmelidir. Çok kalın olmamasıda yemin zarar görmesini önler.
Yem Şişinin Kullanımı:
Solucan, boru kurdu, sülünez gibi yemlerin içerisinden boydan boya şişimizi geçiriyoruz. Şişin delikli ucuna olta iğnemizin uç kısmını yerleştiriyoruz. Yem şişimizin diğer ucundan hafif bastırarak şişin esnemesini sağlayıp üzerindeki yemi kancaya aktarıyoruz.
Eğer yem ipi kullanılacaksa yem şişin üzerindeyken yem ipiyle sarıyoruz. Bu işlemi yem kancaya aktarıldıktan sonra da yapabiliriz ama pratik olanı şişin üzerindeyken yapmaktır. Bu sayede yem zarar görmeden, parçalanmadan ve bölünmeden iğneye takılmış olur. Toplamda 10 TL’lik bir maliyetle temin edeceğiniz yem ipi ve yem şişi size daha profesyönel bir balık avı imkanı sunar. En azında suyun tabanındaki oltanızın ucunda yem olduğunun bilinciyle huzurlu bir şekilde balığı beklersiniz.