Antalya Nostaljik Avlar

Antalya Nostaljik Avlar

5600
0
PAYLAŞ

     Bu hafta sonu İzmir ve çevresi yağışlı. Balık avı için uygun şartlar bulunmuyor. Ben de bir çok amatör balıkçı gibi eve kapandım ve güzel ve güneşli hafta sonlarının hayalini kurmaya başladım.

Bazı ilçelerde şiddetli yağış ve kötü hava koşulları denize açılmaya imkan vermemekle birlikte, iskele ve teknelere zarar da vermiş. Biz de, bu eve kapandığımız günleri balıksız geçirmeyelim diye, nostaljik bir Antalya  turu yapalım istedik.

Bizi takip eden başta İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Konya olmak üzere güzel ülkemizin her köşesinden amatör balıkçılar için Antalya’da balık avı görselleri paylaşalım..

Öncelikle belirtmek isterim ki, balon balığı Antalya için büyük bir sorun haline geldi. Bu konuda daha önce paylaştığım bir çok yazı var. Belki incelemek istersiniz..

Antalya’da balık avı denilince ilk aklıma maalesef balon balıkları geliyor. Popülasyonları son yıllarda oldukça fazla artan bu balıklar, sizde balık avı konusunda istek bırakmayacak kadar rahatsız edicidir. Balık avlarken yem etrafında toplanan balıkları dağıtmaktan tutun da yakaladığınız balığın yarısını parçalamaya kadar zarar verir. Kopardığı misina ve iğneler de cabası..

Dünyanın en gözde plajlarından biri olan Alanya Kleopatra Plajı da akıllarda kalan yerlerden birisidir. Yaz aylarında çok yoğun olan bu plaj, kışın size güzel bir manzara sunar.

Side’yi duymayanımız yoktur sanırım. Kış aylarında, Side plajı boyunca balık avlamanız mümkün. Plaj tamamen kumsaldan oluştuğu için, balık avı çok verimli değildir. Sırf ortamın tadını çıkarmak isteyenler için idealdir.

Manavgat Irmağının denize döküldüğü yerde bulunan bu fener, size kartpostallık fotoğraflar sunar. At-çek yapan balıkçıların uğrak yeridir. Bu noktadan zaman zaman başta levrek olmak üzere, büyük balıklar yakalama imkanı bulabilirsiniz.

Antalya Kaleiçi’nden Kemer’e doğru bakıyorsanız ve bu manzarayı görüyorsanız biliniz ki cennettesiniz. Bu manzaralar amatör balıkçıların günlük av güzergahlarında bulunmaktadır.  Buralardan geçerken başka konulara dalıp fark etmeden mi geçiyoruz; yoksa bu anların tadını mı çıkarıyoruz? Önemli olan bu. Biliyorsunuz ki, her merada buna benzer manzaralara rastlamanız mümkün.

Araya bir kaç balık avı fotoğrafı da atalım ki konumuzla alakalı olsun. Eğer Belek-Manavgat arasında bulunan Boğazkent’ten tekne ile balık avına çıkarsanız, bu mazrarayı gördüğünüzde şanslı bir gününüzde olduğunuzu düşünebilirsiniz. Sebebi ise, bu bölgelerde balığın bol olmamasıdır.

Bir oltada iki balık. Bizim kılkuyruk diye adlandırdığımız bu kızıldeniz mercanı, son yıllarda çok sık oltamıza gelmeye başladı. İri ağızlı ve kuyruğunun ucunda uzun ince bir uzantısı olan bu mercan, beyaz ve lezzetli bir ete sahip.

Manavgat Evrenseki’de, akarsuyun denize döküldüğü yerde birçok balık türü bulabilirsiniz. Yoğun bir yağmur sonrası oluşan bulanık deniz suyunda levrek avı peşinde koşanlardan olabilirsiniz.

Bu bölgeler, balık konusunda, hiç bir zaman bir İstanbul, bir İzmir olamayacaktır. Eğer tatil ya da başka amaçla Antalya’ya gider ve balık avlamak isterseniz, çok fazla beklenti içerisine girmeniz sizi üzebilir.

Teknede iyi bir av geçirdiğinizi düşündüğünüz günün sonunda, elinizde olanlar. Bir tombik, bir kaç barbun ve mercan. Bu arada tombik balığı ile palamut karıştırılmaktadır. Eğer farkını bilmiyorsanız bu yazımızı bir okuyun. Çünkü iki balık arasında önemli bir kalite ve fiyat farkı vardır.

Manavgat’tan bir eşsiz günbatımı daha. Bu birikmiş anılara baktıkça, ne kadar şanslı olduğumu daha iyi anlıyorum. Hani derler ya ”para versen alamazsın”. Bu yaşantılar anılarda kaldı. Şimdi yeni anıların peşine İzmir’de düştüm. Biriktirdiğim anıları, siz takipte olduğunuz sürece, sizlerle paylaşmaktan keyif alacağım.

Balık avında karşımıza çıkan türlerden biri de kırlangıç balığı. Oldukça renkli gövde yapısına sahip olan bu balıkla ilgili detaylı bilgi yine sitemizde mevcut.

Aksu’dan geçen ırmak Kundu’da denizle buluşur. Surf ya da at-çek için idealdir. Günbatımı ise bir başka.

Ateşbalığı; oldukça sert bir deri yapısına sahip olan bu balık; yakaladığında ”eve getirme” listesinde yer alır. Antalya’da sıklıkla karşınıza çıkar. Kardinal balığı da denilen bu balık gece avlarında karşınıza çıkar. Dikenleri keskindir. Yemek için emek harcamaya değmez. Burada yer almasını sağlayan ise oltaya güzel aksiyon vermesidir.

Kundu’da bir fırtına sonrası kenara yanaşmış tekneler. Her yerde kötü hava koşullarının ilk vurduğu kişiler balıkçılar olmaktadır. Her ne kadar kötü bir olay olsa da ortaya güzel bir manzara çıkmış.

Son olarak bu iki mercan fotoğrafına yer verelim istedim. Mercan balığı Antalya’da balık avlayanlar için oldukça önemlidir. Bu bölgede yer alan en önemli türler arasındadır.

Özet olarak;

Bu yazımızda biraz ondan biraz bundan Antalya dedik. Burada bahsedilmeyen daha bir çok mera ve görsel açıdan zengin yerler vardır. Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar her noktada balık avlama imkanı bulan biri olarak güzel bir dönem geçirdim. Kemer, Konyaaltı, Belek, Kundu, Lara, Alanya, Side, Manavgat, Finike, Demre, Kalkan ve daha sayamadığım bir çok bölge…

Teşekkürler Antalya….

Artık İzmir, Muğla, Balıkesir, belki İstanbul ve diğer iller…Bundan sonra nerede balık, orada ben…

 

BİR CEVAP BIRAK